Суспільство

Покрова Пресвятої Богородиці: які молитви мають сьогодні велику силу

Сьогоднішнє свято, попри те, що не входить до переліку великих дванадесятих свят Православної церкви, для нашого народу є особливо важливим, шанованим і, без перебільшення, рідним. Від княжих часів, славної Козаччини і до сьогодні український народ по-особливому шанує заступництво Божої Матері, яка завжди асоціювалася з материнською любов’ю, рідним домом, рідною землею, родиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні відзначають День захисників і захисниць України

Неспроста багато православних храмів в Україні названі на честь Покрова Пресвятої Богородиці. З покоління в покоління ми передаємо особливу надію та повагу до нашої Небесної Заступниці, ми вшановуємо свято Її Покрова з особливою молитовністю та побожністю. І віримо, що Пречиста Діва Марія Своїм омофором захистить нас від ворогів – видимих і невидимих.

Вважається, що на Покрову молитви і замовляння про заміжжя мають велику силу. Навіть існує повір’я: якщо рано-вранці дівчина поставить свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці і прочитає молитву, то раніше за всіх вийде заміж: «Покров-батюшка, крий землю сніжком, а мене женишком» або «Покров-матінка, крий землю сніжком, а мене молоду хусткою». У народі навіть є рекомендації, що належить робити 14 жовтня незаміжнім. Варто спекти що-небудь і пригостити приємних людей, нагодувати птахів і тварин. Вранці заплести косу і тільки у вечірній час розплести. Подати милостиню тим, хто просить, при цьому сказавши про себе: «На двох». У цей день не можна носити штанів – тільки сукні або спідниці.

Натомість поради, чого не можна робити на Покрову, такі ж, як і на інші великі релігійні свята: не варто займатися важкою роботою та домашніми клопотами, зокрема прати, прасувати тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button