Суспільство

Поліцейські психологи радять, як впоратися зі стресовим станом

Війна внесла корективи в життя кожного – як учасника бойових дій, так і цивільного громадянина. Кожен долає стрес по-своєму: хтось швидше адаптується до ситуації і нових умов життя, інші довго не можуть вгамувати почуття чи емоції.

Переживання стресу вкрай індивідуальне, але треба розуміти, що стрес відбивається на поведінці кожної людини, навіть якщо вона його не помічає. Як впоратися зі стресовим станом – радить старший психолог відділу психологічного забезпечення поліції області Аліна Богдан.

Про це повідомляє Поліція Чернігівської області.

Поліцейські психологи підготували кілька порад, які допоможуть знизити рівень стресу. Передусім, слід дотримуватися режиму дня і, за можливості, займатися рутинними справами. Наприклад, піти в душ, прибрати у помешканні, поїсти, приготувати їжу.

– Пам’ятайте, що в стані стресу треба пити воду. Коли нервова система активна, у нас пересихає в роті. Якщо не хочете пити, хоча б змочіть губи чи пополощіть рота. Також допомогти заспокоїтися може їжа. Коли ми жуємо, нервова система виходить зі стану паніки. Носіть із собою жуйки, цукерки. Ідеально, щоби було щось із вираженим смаком, аби повернути себе в стан мінімального спокою.

Слідкуйте за диханням. Робіть вдих на 2 такти, а видих — на 4 чи 6. Тобто затримуйте дихання. Дітям можна давати скоромовки, щоби вони говорили їх на видиху, – говорить Аліна Богдан. – Виконуючи ці прості вправи, можна знизити рівень стресу і покращити свій стан.

Якщо ви відчуваєте що не в змозі впоратися самостійно, варто звернутися за допомогою до спеціаліста.

Бережіть себе та своїх близьких!

Нагадаємо, що цього року в Україні стартувала Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Проєкт реалізується за підтримки першої леді України Олени Зеленської. Мета національної програми — надати допомогу кожному, чиє психічне здоров’я зазнало шкоди через війну, хоч би де вони перебували. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button