Суспільство

Поліція та лісники вийдуть на спільне «полювання» (Фото)

Лісівники та правоохоронці Чернігівщини поглиблюють співпрацю у боротьби з лісовою мафією.

Сучасні лісокради – це технічно та законодавчо підготовлені злочинці, які вміють вдало замітати сліди. Ці люди спалюють пні зрубаних дерев, обпилюють стовбури вкраденої продукції аби потім жоден експерт не зміг визначити де саме було спиляно ліс – лісокради мають пристойний арсенал методів і часто уникають відповідальності. Вони не бояться ризикувати, адже ліс, особливо цінні породи дерев, коштує немалих грошей.

Територія, за якою доглядає ДП «Ніжинське лісове господарство» — у першочерговій групі ризику, оскільки охоплює територію чотирьох районів Чернігівщини. Практично у кожному лісництві є цінні породи дерева. Саме столітні дуби та ясени приваблюють лісокрадів. Їх не лякає навіть лісова охорона. Статистика – тому яскраве підтвердження.

Так у 2015 році правоохоронцями Носівського, Куликівського та Бобровицького районів Чернігівщини було порушено 5 кримінальних справ за фактами незаконної вирубки лісу. Загальна сума збитків, завданих державі – понад 165 тисяч гривень.

У 2016 році поліціянти Бобровицького, Ніжинського та Носівського відділень порушили 6 аналогічних кримінальних проваджень. Державі завдано збитків на суму в 116 тисяч гривень. З початку 2017 року зареєстровано ще дві кримінальні справи.

Днями директор ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрій Болоховець зустрівся з начальником головного управління Національної поліції в Чернігівській області Едуардом Альохіним і домовився про плідну співпрацю у боротьбі з лісокрадами та браконьєрами.

Як зазначили учасники двосторонньої зустрічі, складність доведення покарань зумовлена відсутністю належного технічного обладнання у експертів та недосконалістю діючого законодавства.

Разом із тим Едуард Альохін поставив під особистий контроль розслідування кримінальних проваджень, де можливо довести вину лісокрадів. Лісівники та правоохоронці домовилися поглибити подальшу співпрацю в напрямках боротьби з незаконними вирубками лісу та браконьєрами. Найближчим часом лісова охорона та поліція здійснюватимуть спільне патрулювання лісових угідь.

Прес-служба ДП «Ніжинське лісове господарство»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button