Суспільство

Помста неугодній: Сновська міськрада подала до суду на вагітну лікарку

Справжній блокбастер розгорається в Сновську. На місцеву жительку – лікарку Любов Здрелько Сновська міська рада подала до суду. Комунальне підприємство «Сновський центр первинної медичної допомоги» вимагає повернути кошти, які молода лікарка отримала в рамках місцевої програми підтримки. Це при тому, що медик не порушила пунктів цієї програми: залишилася в рідній громаді і продовжила працювати в медичному закладі. Причина банальна – молода лікарка просто наважилася перейти на роботу в інший медичний заклад громади. Тому нині і отримує своєрідну помсту.

Цинізм ситуації ще і в тому, що нині дівчина на останніх місяцях вагітності і подібного роду «з’ясування стосунків» для неї точно не на часі.

Дивним також є той факт, що міська рада вирішила подавати до суду не одразу, а приблизно через рік після виниклої ситуації.

В громаді категорично заявляють – в даному випадку йдеться про безпринципну помсту неугодній.

Чоловік лікарки Іван Здрелько запевняє, що через цю ситуацію його родину вже тривалий час тероризують, погрожують, а тепер вирішили ще й до суду подати.

«Умови праці там були тяжкі. День ненормований, зранку і до 19-ої вечора на роботі вона щодня була. Необмежену кількість пацієнтів приймала. І керівництво закладу такий стан справ взагалі не цікавив. Дружина зарплату отримувала лише 7 тисяч гривень. І це з урахуванням того, що їй як молодому спеціалісту, ще 50 % було добавлено до ставки від окладу. І за такі гроші вона там днями сиділа. І вдома сльози були і чого тільки не було… І тільки, коли 4 лікарі почали звільнятися, іншим почали добавляти зарплату, піддобрятися. Зрозуміло, що перше враження від роботи лікарем у неї залишилося негативне. А потім з Чернігова у Сновську запропонували відкрити клініку сімейної медицини, куди перейшло 4 лікарі, у тому числі і Любов. Але справа в тому, що вона отримала 80500 гривень підйомних, 20000 пішло на податки. А коли Любов написала заяву на звільнення, потім її почали лякати, що гроші треба повернути. Але ж вона нікуди не втекла, залишилася в громаді, ніяких умов угоди не порушила. Юристи тоді сказали, що вона нічого не порушує, тому вона і перейшла без ніяких зайвих думок. В документах чітко вказано, що та виплата розповсюджується на всі медичні заклади громади. І в заяві вона так само писала. І ніяких тоді питань не було. А тут почалося. Любов вагітна, їй скоро вже народжувати. А така заворуха проти неї почалася… Тож можете уявити і її і мій психологічний стан. Ми, звичайно, кошти витратили. В період активних бойових дій на Чернігівщині і ізоляції нашої громади треба було за щось жити. Війна багато горя всім принесла. Повторюся, коли дружина переходила на іншу роботу, то радилася з юристами. Все було нормально. Тому ми сприймаємо ситуацію, що склалася, як помсту», — зазначає чоловік Любові Іван Здрелько.

Більше того, появу в Сновську нової клініки міська рада сприяла чомусь вороже. Замість того, щоб підтримувати – почали цькувати і совати палиці в колеса. Доходило навіть до таких ганебних речей як «чоруха».

«Це все «Сновський ЦПМД». Коли лікарі від них звільнялися, то навіть папірці на парканах в Сновську вішали інформаційні. Людей словесно переконували і агітували не ходити до нової клініки. А людям, що у селах розповідали, що в тій клініці все платне. І, мовляв, ми не будемо вас тоді вакцинувати, якщо ви туди підете. Ось така ситуація. Уявіть собі, що тут у нас відбувається… Юрист із міської ради дружині погрожував, що треба гроші віддати і, мовляв, за адвоката нам заплатите і за все заплатите», — зазначає Іван Здрелько.

Та і це ще не все. Виявляється неугодним медикам Сновської громади досі не виплатили так звані «ковідні» кошти. Тому нині родина Здрелько готує позов і звернення у відповідні інстанції з цього приводу.

«І вакцинацію від ковіду проводили, їздили по селам, але за це лікарям нічого не заплатили. Але нині ми дізнаємося, що ці кошти точно мали б виплачуватися. Але, якби нас не чіпали, це питання б і не піднімалося б. Хотілося нормально піти, але там не захотіли. І постійні палки в колеса вставляли. Мені не шкода грошей, я б їх десь дістав би і знайшов. Але через те, що вони подали на вагітну до суду, то я налаштований боротися до кінця. Вони вже до суду звернулися, ми ж поки збираємося – нерви величезні, бо вчора увесь день сиділа плакала, переживає дуже. Будемо подавати позов і боротися, з адвокатом вже розмовляли. Інші люди також по своїй лінії допомагають. Ми за справедливість. А як відомо – правда завжди перемагає», — зазначає Іван Здрелько.

Керівниця «Сновського центру первинної медичної допомоги» Олена Шарпан підтверджує, що проблема дійсно є. Олена Шарпан визнає, що поліклініка в яку перейшла працювати Любов Здрелько дійсно працює на території Сновської громади і обслуговує жителів Сновської громади. Все так – як і в «Програмі місцевих стимулів для медичних працівників Сновської ОТГ на 2020-2022 роки». Причина, на яку апелює Олена Шарпан – клініка не сплачує податки саме в Сновську громаду (*авт. — адже є філією чернігівського закладу). Але про це ні в Програмі, ні в самій угоді немає жодного слова. Тобто, з юридичної сторони – цей факт жодним чином не є важливим і не є причиною. Та чомусь все рівно – вирішили подавати до суду.

«Була в нас така працівниця. Вона звільнилася і пішла в приватну поліклініку. А була міська програма підтримки молодих спеціалістів. І їй виплатили кошти від міської ради і нині питання в тому, що просять, щоб Любов повернула кошти у міську раду. Але ці кошти йшли, звичайно, через наш заклад. На час, коли їй давали кошти вона не була вагітна. Претензія була одразу. Це так співпало, що нині вона вагітна. Якщо по совісті, то приватна поліклініка не платить податки у бюджет міської ради. Те що вони працюють на території громади – це так. Але ж і інші приватні лікарі на території громади працюють, але ж ніхто їм кошти з міського бюджету не видає. Тут же ініціатива підтримувати працівників, які не в таких закладах працюють. Міська рада – наш власник, і як власник надає допомогу молодим спеціалістам. Але вона вже до таких не відноситься. Вона молода, вирішила, що краще працювати у приватному закладі – це добре і це має місце. А гроші було б краще повернути і спокійно собі працювати далі», — зазначає Олена Шарпан.

Обурені ситуацією жителі Сновської громади готують ініціативну групу небайдужих, яка прийде на судове засідання аби морально підтримати молоду лікарку. Окрім того, нині в громаді почали процес збору підписів на підтримку Любові Здрелько. Ці підписи активісти передадуть керівництву Сновської міської ради. Вимога проста – перестати знущатися над неугодними, а краще – працювати над розвитком громади.

В Сновській громаді багато людей запевняють, що в даному випадку мова точно йде про помсту. Для прикладу, авторитетний і шанований в громаді Микола Іваницький (обіймав чимало керівних посад в районі) також стає на захист лікарки.

«Я теж на стороні цієї дівчини. Там ситуація інша – помста. Я скажу навіть більше. У нас були непоодинокі випадки, коли лікарі отримували квартиру, приватизовували і, попрацювавши декілька років, продавали. А далі – просто виїжджали. І я не пригадую, щоб хтось із тих, хто просував надання їм квартири, чи хто надавав, отримував хоча б догану. Все було якби так і треба. А тут вона навіть нікуди не виїжджала», — зазначає Микола Іваницький в коментарі до допису у Facebook, де жителі громади обговорювали цю ситуацію.

Тому в цій ситуації ми не ставимо крапку. Наша знімальна група обов’язково буде присутня на судовому засіданні 23 січня і ми в деталях про все розкажемо.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button