Суспільство

Понад 30 унікальних експонатів із Чернігівського історичного музею пробудуть рік на виставці у Швеції

Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського вперше від початку повномасштабного вторгнення став учасником міжнародного проєкту. 

У січні 2022 року в музеї Моасгард (Королівство Данія) в межах міжнародного виставкового проєкту було відкрито виставку «Русь – вікінги на Сході». Серед її організаторів також був Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського.

У середині лютого в Музеї шведської армії у Стокгольмі, столиці Швеції, відбудеться відкриття виставки «Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років». Це один із надважливих музейних проєктів року, завдяки якому через унікальні артефакти та документи має бути продемонстрована історична приналежність України до європейського цивілізаційного кола як його невід’ємної складової, розкрито масштабні історичні, політичні, військові та культурні зв’язки між шведським та українським народом.

«Головний організатор виставки від України – це Національний музей історії України у Другій світовій війні. Проєкт втілюється спільно з Національним архівом Швеції та національними шведськими музеями військової історії. З боку України – понад 10 учасників, зокрема й наш музей. 

Повезли всього на виставку понад 30 предметів, що датуються Х – XVIII століттям і пов’язані з українсько-шведськими стосункам, скандинавськими країнами. Найбільш цінний і вартісний наш предмет, який буде представлений на цій виставці,  срібні шати Троїцько-Іллінської ікони Божої Матері. Свого часу гетьман Мазепа замовив для чернігівського собору. Також будуть експонати, віднайдені свого часу на території Шестовицькогоархеологічного комплексу. Це меч Х ст., частково прикраси, деталі оздоблення переважно одягу, озброєння. Тобто це речі, які прямо чи опосередковано пов’язані зі Швецією або скандинавськими країнами. Ці речі характеризують зв’язки, які були між вікінгами та державою Київська Русь, зокрема Чернігівським князівством.Так, другою дружиною великого київського князя Ярослава Мудрого була Інгіге́рда— дочка шведського короля Улофа.

Серед експонатів XVIII століття є артефакти, пов’язані з добою Гетьманщини і спробами Івана Мазепи здобути незалежність у союзі зі Швецією та її королем Карлом ХІІРозкривається роль Чернігівщини в цих процесах. Зокрема, шабля Івана Мазепи, кунтуш і черевички доньки гетьмана Данила Апостола, прикраси кінця XVIIXVIII століття. Тобто переважно побутові речі, вбрання і спорядження козацької старшини», – пояснює Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. Тарновського. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові знеструмлено район Ремзаводу

Максим Блакитний вдячний за підтримку всім партнерам, які допомагають зі збереженням експонатів, надають матеріальну підтримку українським музеям, архівам, бібліотекам, що зберігають національну культурну спадщину України.

«Важливо, що наші експонати там, бо мінімізується ризик для них. Бо все одно ракетні атаки на Україну відбуваються, обстріли, то й музеї залишаються під загрозою атаки. 

І важливість ще в тому, що Україна демонструє, які колекції зберігає. Бо Україна традиційно мала зв’язки з багатьма європейськими державами. І за допомогою експонатів це підтверджується», – зазначив в.о. директора Чернігівського історичного музею. 

Виставка в Швеції триватиме рік.

Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей 

Ще статті по темі

Back to top button