Суспільство

Поради науковця: як відновити організм після перенесеної пневмонії

Актуальність проблеми пневмонії нині важко переоцінити. Адже часто-густо одним із серйозних ускладнень коронавірусної інфекції є запалення  легень. На щастя тепер медики у своєму арсеналі мають все необхідне для ефективного  лікування цього захворювання. Втім, не варто забувати і про те, що боротьба з пневмонією – комплексна робота, спрямована на повернення пацієнта до якісного життя. Недарма свого часу відомий лікар Федір Гааз стверджував –  пацієнт одужує не тільки завдяки медикаментам, а й правильно призначеній дієті та післягоспітальній реабілітації.

Реабілітація або відновлення після перенесеної пневмонії – це складний і тривалий процес, — запевняєдоцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету Володимир Гайдичук (лікар з багаторічним стажем, що обрав портал ЧЕЛАЙН для того, щоб поділитися своїми порадами). Науковець зазначає: запальний процес під час пневмонії призводить до руйнування тканин легенів. Чим важчимбув перебігзахворювання, тимтривалішимперіодвідновленняорганізму.Інодівінзаймаєбільшедвох-трьохмісяців. Відновленняпісляпневмонії у дітей і дорослих направлено назміцненняімунітету тазапобігання рецидивам захворювання.  Відтак реабілітаційнийперіодзалежитьвідперебігухвороби, стану організму, а такожпризначеноїтерапії. Медикаментознелікування легень в стаціонарних чи амбулаторнихумовахще не гарантуєповноговідновлення. Післявипискипацієнтазастосовуютьсярізнітерапевтичніметоди, якідопомагаютьзакріпитиотриманий результат, а рекомендації по реабілітації проводить лікуючийлікар в стінахмедичного закладу або за місцемпроживання.

Основнепитання: як довгослідвідновлюватисяпісляпневмонії? На цеможепітивіддекількохтижнів до декількохмісяців.  Втім, при відсутності ускладнень повне одужання спостерігається вже наприкінці 2-го тижня, а в ускладнених випадках легені регенеруються через 2-3 місяці.

Виділяютькількаосновнихетапівреабілітаціїпіслязапаленнялегенів. До них належать:

Реабілітаціяв процесіпневмонії. Стадіяявляє собою безпосереднєлікуванняхвороби. Воноспрямоване на знищеннязбудниказахворювання,на зниженнягострихклінічнихпроявів. Хворому призначаютьмедикаментознутерапіюіззастосуваннямантибактеріальнихпрепаратів. Цейперіодтриває до тих пір, поки рентген-дослідження не покажевідсутністьвогнищ запального характеру.

Реабілітація після пневмонії. Має на меті використання медикаментозних і інших методів лікування, спрямованих на регенерацію тканини легень, запобігання ускладнень, а також зміцнення загального імунітету.

Запаленнялегенів – серйознапатологія, яка потребуєфаховоїтерапії за допомогоюлікарськихпрепаратів. Їхнядіяспрямована на боротьбу з інфекцією, патогенетичне та симптоматичне лікування. Наусуненняхвороботворнихмікроорганізмів, в середньому потрібно 1-2 тижні. Тривалийприйоммедикаментівмає і зворотнийефект: вбиваючизбудника, лікизнищуютьікориснібактерії. Післялікування особливо страждаємікрофлора кишечника, стан якоїбезпосередньовпливає на імунітетлюдини.

Яким же чиномвідновитисяпісляпневмонії? У реабілітаційнийперіодзастосовуютьсярізніметоди, якідопомагають забути про хворобу.

Основними з них є:

  • підтримуючамедикаментознатерапія;
  • фізіотерапевтичніпроцедури;
  • лікувальнадієта.

Пацієнтусліддотримуватисявсіхперерахованихвищеметодіввідновлення. В цьомувипадкудієкомплекснийпідхід, нехтування якимзагрожуєрозвиткомускладнень. Звісно, щовідновитисяпіслязапаленнялегеньвдається не відразу. Для нормалізаціїроботидихальної і травноїсистемизастосовуютьсяспеціальнілікарськіпрепарати. Їхдозуванняпризначаєлікуючийлікар в залежностівідвікупацієнта і йогозагального стану.

Післяхвороби особливо страждає кишечник. Можливийрозвитокдисбактеріозу.Дисбактеріоз, викликанийдієюантибіотиків, спричиняєзначний дискомфорт як дорослим, так і дітям.Патологіяпроявляєтьсярозладом роботи кишечника, здуттям живота, діареєю. Пребіотики і пробіотики дозволяють нормалізувати роботу травноїсистеми,сприяютьзаселенню кишечника кориснимибактеріями. До нихвідносятьбіфидумбактерин, аципол, лінекс.Пребіотикивідповідають за зростання і розмноження корисних мікроорганізмів. Найбільш ефективні засоби, що надають відновлювальний ефект, є нормазе, дюфалак і ін.

Якщо подібних симптомів, з розладом кишечника, не спостерігається, то вважається що організм добре переніс дію антибактеріальних препаратів. Призначати пробіотики чи ні в цьому випадку – вирішує лікар.

Відновлення організму після пневмонії досягається шляхом застосування імуномодулюючих препаратів. Вони сприяютьпідвищеннюзахисних сил організму. Пацієнтуможутьпризначатисялікарськізасоби на рослиннійосновіабосинтезованіпрепарати.Адаптогени на натуральнійосновідозволяютьзміцнюватиімунітет і боротися з різнимипатогенними агентами.До них відносять:настоянку женьшеню;екстракт лимонника;ехінацею пурпурову або імунал, сапарал, пантокрин.Всі перераховані вище препарати з легкістю відновлюють організм після перенесеної хвороби. До того ж вони не маютьпобічнихдій. Лише людям з індивідуальноюнепереносимістюприйматиїхслід з особливою обережністю. Призначати їх чи ні, також вирішує лікар.

В період реабілітації, при запаленні легень, можуть призначатися спеціальні засоби, які впливають на процеси тканинного обміну. Часто, у людини після хвороби, спостерігаються прояви гіпокаліємії і гіпомагніємії – ускладнених станів, пов’язаних з нестачею калію і магнію в організмі. Для поповненняїхвтратпацієнтупризначаєтьсялікарськийзасібаспаркам абопанангин. Ці препаратирегулюютьметаболічніпроцеси, дозволяютьусуватисудомністани і тремтіннякінцівок. Також вони нормалізуютьсерцевий ритм та провідність, порушення якихспостерігається при нестачімагнію і калію.

Відновитися після запалення легень допомагають і різні фізіотерапевтичні процедури. Проводять їх у відділеннях реабілітації, в медичних установах за місцем проживання пацієнта.Найбільш ефективними процедурами, що допомагають поліпшити ефект від реабілітації запалення легенів, вважаються:

Інгаляції. Для проведення процедур застосовуютьпрепарати, щорозріджують мокроту і маютьбронхорозширюючийефект. До таких відносять:амброксол, лазолван, беродуал. Їхзастосовують в залежностівідперебігухвороби. Інгаляціїсприяютьусуненнюзалишкового кашлю і кращомувідходженню мокротиння.

Електрофорез на грудну клітку. Для йогопроведеннязастосовуютькальцію хлорид, еуфілін, калію йодид. Сеансиелектрофорезусприяютьзапобіганнюповторнихзагостреньхвороби, зменшеннювогнищзапалення, а такожпосиленнюдіїмедикаментів. Для профілактикизастійнихявищ в легеняхпризначаютьсяпроцедури з використаннямімпульснихструмів, якіпокращуютьлімфообіг і кровообіг в легенях і прискорюютьпроцесодужання.

Лікувальнігімнастичнівправи. Спочаткувиконуютьсялегкіприйоми, навантаження при яких єнезначним, а також дихальна гімнастика. Втім,до них слідвдаватисятількипісляконсультації з фахівцем!Лікувальнагімнастикадужепотрібна та ефективна для покращення стану організмупісляпневмонії. Спочаткувикористовуютьсятількидихальнівправи, потімпомірівідновленнядодаютьсяфізичнівправи. Можна використовувати наступні:

Сидячи на стільці, чергуватиглибоківдихи з неглибокими (вісім-десять разів). Потімрозвести руки в сторони в поєднаннізіспокійнимивдихом і видихом (п’ять-шістьразів). Після чого — ходіння на місці (дванадцять-шістнадцятьразів), диханнядовільне.

Стоячи, плечірозслабити. Повільна ходьба дві-три хвилини, диханнядовільне. Потімпіднімати руки вгору і робити поворот у бік (чотири-шістьразів) в поєднанні з глибокимдиханням. Потімпіднімання на носках (сім-вісімразів), диханнявільне.

Стоячи рівно, руки вільноопустити. Нахилитися вниз, при цьомунамагатисядістати правою рукою ліву стопу і навпаки (сім-вісімразів). Глибинадиханнядовільна.

Сидячи на стільці, почерговопіднімати руки, потімїхопускати з розслабленням (шість-вісімразів) в поєднанні з поверхневимдиханням. Післястискатикисті рук в кулаки і одночасностискатипальці стоп (вісім-десять разів), при цьомунеобхіднопоступовосповільнюватидихання.

Масаж. Проводиться за відсутностітемператури і проявівінтоксикаціїорганізму.

Прогулянки на свіжомуповітрі. Особливо корисні маленьким дітям, які перенесли запаленнялегенів. При цьомуорганидихальноїсистеминасичуються киснем, щосприяєшвидкомуодужаннюдитини.

Процедури по загартовуваннюорганізму.Спочаткупроводятьсяобливанняніг, потім – всьоготіла. Вода використовуєтьсяпрохолодна (t+25+35 градусів).

Лікувальнадієтаспрямована на поповненняорганізмунеобхіднимивітамінами і мінералами.У раціонповиннівходити:

Нежирнем’ясоабориба, бульйони.Молочні та кисломолочніпродукти.Овочі, фрукти, сухофрукти.Соки, морси, чай, відваршипшини.Крупи, макароннівироби.Мед, варення.

Санатарно-курортнареабілітація. Їїрекомендуєтьпроходити на місцевих курортах, а також в приморськихсанаторіях. Найкращий період для неї — з травня по жовтень. Там такожпризначаютьсярізнілікувально-реабілітаційні заходи (спеціальнехарчування, фітотерапія, масаж).Якщо разом з пневмонієювиник плеврит, то в санаторіїрекомендують пройти курс електростимуляціїдіафрагми. Ця процедура покращуєрозсмоктуванняпатологічногопроцесу і є хорошоюпрофілактикоюутворенняспайок. Такожможна пройти курс інфрачервоноговипромінювання, якемаєвираженийпротизапальнийефект. А ще — курс парафінових і озокеритовихаплікацій на область ураженоїчасткилегені,ефективні і бальнеологічніпроцедури.

І коротко щодо попередження запалення легень.Профілактика пневмонії буває специфічною і неспецифічною.Неспецифічні заходи:

—  Дотримання режиму праці і відпочинку;

—  Регулярнепровітрювання приміщень;

— Регулярнівологіприбирання;

— Ізоляціяхворих з гостримиреспіраторнимивіруснимиінфекціями;

— Повноціннехарчування;

— Загартовування;

— Запобіганняпереохолодженнюабоперегріванню;

— Дихальна і фізична гімнастика.

Специфічна профілактика — цевакцинація від деяких видів збудників пневмонії.

Отже, відновлення після запалення легень – процес тривалий і відповідальний. З метою попередження розвитку залишкових явищ, слід дотримуватися рекомендацій лікаря і ретельно стежити за станом свого організму.  Відтак не забувайте мати постійний контакт зі своїм сімейним лікарем та повідомляти йому про зміни у стані вашого здоров’я.

Будьте здорові!

Ще статті по темі

Back to top button