Суспільство

Порятунок від смерті та підтримка: відомі чернігівці розповіли, як їм допомагали друзі

30 липня весь світ відзначає Міжнародний день дружби. Свято існує з 2011 року. Його запровадила ООН. Цього дня держави та міжнародні організації мають зосереджуватися на проведенні різних заходів, спрямованих на розвиток діалогу та взаєморозуміння між країнами. Це свято повинне нагадувати людству, що всі рівні між собою, незалежно від раси, статі або релігії.

Сама ж ідея свята з’явилася задовго до його офіційного запровадження, а саме у 1958 році, й належить доктору Артеміо Брачіо. Святкування запропоноване під час вечері з друзями в Пуерто-Пінаско, Парагвай.

Та дружба має не лише глобальне значення. Кожна людина розуміє її по-своєму. Відомі чернігівці розповіли, як вони ставляться до дружби та як вона допомагала їм у житті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи існує жіноча дружба: жителі Чернігівщини поділилися власним досвідом

116336058_428874034736169_6583253022713461965_n

Народний депутат України Сергій Гривко каже, що вірить у справжню дружбу.

«Близьких друзів небагато, їх кілька. З ними завжди весело і не треба дотримуватися етикету, а можна по-справжньому відпочити від серйозності життя. Вони завжди залишаються такими, як є. Лицемірство – це не про них. У складних ситуаціях не відвертаються й усіляко намагаються допомогти.  Їхнє ставлення залишається тим же, коли досягаєш успіху. Немає заздрості чи інтриг «за спиною», – зазначає Сергій Гривко.

116337073_983763065400830_7708002906804856968_n

Для відомої чернігівської письменниці, поетеси, доцента кафедри філологічних дисциплін Інституту післядипломної освіти Ганни Арсенич-Баран дружба – це своєрідний різновид любові.

«Найперше – це, звісно, родина, але є ще друзі, які можуть допомогти,  підтримати. Це не тільки ті, хто може тобі поспівчувати, а й такі, які порадіють за тебе, коли маєш щось добре. Ти можеш пройти з ними чималий життєвий шлях, з’їсти вже, як кажуть, «пуд солі», пережити як щастя та радість, так і негаразди чи горе, але все одно залишитися друзями. У мене є такі люди ще з дитинства, є й ті, з якими потоваришували вже в дорослому віці. Дружба допомагає завжди, бо є ситуації, коли вона конче необхідна. У мене таких випадків чимало. Наприклад, коли ти на межі життя і смерті. Друзі збирають кошти, шукають лікарів. А бувають і просто буденні клопоти, з якими також приходиш до друзів», – ділиться Ганна Арсенич-Баран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чебурашка, Скубі-Ду, вовк і Карлсон: чернігівці – про своїх мультяшних друзів (Відео)

116309622_773259956830599_2960126152198353567_n

Відомий чернігівський фотограф Віктор Кошмал дотримується тієї думки, що коли ти сам підставляєш другу плече, то й тобі також завжди допоможуть.

«Як ти ставишся до людей, так само і вони тобі відповідатимуть. Дружба – це одне, а от товариство та взаємодопомога – то зовсім інше. Банальний приклад – тобі потрібні гроші. Можна піти до банку, але потім доведеться сплатити великі відсотки. А є друзі, з якими спілкуєшся. Вони готові допомогти просто так, дати у борг, без будь-якої власної вигоди. Але ж і сам маєш бути порядним, відповідально все повертати. Тоді друзі завжди йтимуть назустріч. Ніколи не треба забувати і того, що й ти повинен допомагати. У дружбі важливо підтримувати одне одного, іноді просто словом – це дуже багато означає. Можна поділитись інформацією, подарувати фото, якщо воно комусь сподобалось. Саме на таких простих речах і будується дружба», – говорить Віктор Кошмал.

Вільна енциклопедія «Вікіпедія» трактує поняття «дружба» як безкорисливі відносини між людьми, засновані на довірі, щирості, взаємних симпатіях, спільних інтересах, захопленнях тощо. А найголовнішою рисою тут називають взаємодопомогу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button