Суспільство

Пошкоджені війною будівлі сільської ради та ЦНАПу в Іванівці допомагатиме відновлювати табір БУР

В Україні дуже багато будівель, пошкоджених унаслідок бойових дій. Чернігівщина також не є винятком. Допомагати відновлювати деякі такі пошкоджені будівлі зголошуються волонтери, зокрема табір «Будуємо Україну разом», скорочено – БУР. Уже скоро активісти працюватимуть на Чернігівщині, в Іванівській громаді.

«Будуємо Україну разом» – це програма, яка існує з 2014 року. Вона заснована в Краматорську. Першочерговим завданням її засновників і була, власне, відбудова житла громадян, що постраждало від воєнних дій.

«Ми реалізовуємо програму у форматі волонтерських таборів, що в Україні не дуже поширено. І коли є потреба щось відремонтувати чи відбудувати або створити громадський простір, то кидається заклик до волонтерів. Хто може, відповідно, приїжджає і працює на об’єкті», – у коментарі для ЧЕline зазначив Євгеній, адміністратор табору «Будуємо Україну разом».

Щоправда, до 2022 року волонтери БУР більше фокусувалися на реалізації молодіжних проєктів, на публічних просторах, допомагали родинам, які самі не можуть зробити ремонт у своєму житлі в громадах. Нині ж основний акцент – на відбудові та ремонті житла для внутрішньо переміщених осіб, а також відбудова помешкань, що постраждали від війни.

Усі будівельні роботи відбуваються під керівництвом досвідчених майстрів, які приїжджають разом із таборовою командою. Між тим, підхід до справи такий, що навіть волонтер без досвіду роботи в будівництві може долучитися до справи. Його навчать або він виконуватиме завдання, що не потребують спеціальної підготовки.

«У квітні, коли війська окупантів тільки пішли з півночі нашої країни, організація оголосила, що відкрита до проєктів і акцій із відбудови. Упродовж літа техменеджери БУРу, відповідальні за будівельну складову, їздили громадами Київщини та Чернігівщини, шукали об’єкти, над якими можемо попрацювати, спілкувалися з представниками місцевих громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батут, тваринки та купа цікавих книжок: як у Городні приваблюють читачів до бібліотеки

Влітку, до речі, був проєкт із ДСНС, коли волонтери табору БУР допомагали відновлювати пожежну частину в містечку Макарів на Київщині. І ось схожу роботу виконуватимуть в Іванівці на Чернігівщині.

У квітні техменеджери подивилися потенційні об’єкти та ділянки, й Іванівка потрапила до переліку об’єктів, де плануємо працювати. Це означає, що був хороший конект із місцевою командою, і громада була зацікавлена у співпраці. Тому в осінній таборовий сезон їдемо до Іванівки», – розповів Євгеній.

БУР-табір в Іванівці розрахований на три заїзди. Стартує 8 жовтня і закінчується 5 листопада. Як уже зазначалося, відбудовуватимуть будівлю сільради і ЦНАП, які постраждали під час бойових дій.

«Будуть три заїзди по 7 днів. Тобто приїжджатимуть волонтери і працюватимуть на об’єкті. Ми ставимо собі мету – зробити приміщення придатними для роботи в них.

Це відбуватиметься за стандартною схемою БУР-таборів.

У нас табори складаються з двох частин. Перша – це безпосередньо будівництво. А друга – це культурно-освітня програма, де наші волонтери ближче знайомляться з громадою, її цікавими місцями, людьми, тобто максимально намагаються інтегруватися в громаду, дізнатися, що в ній особливого. Також передбачається активне спілкування з місцевими волонтерами.

Для БУР-таборів відбудова та культурно-освітня програма – це дві рівнозначні частини», – зауважив адміністратор табору «Будуємо Україну разом».

Тож в Іванівці волонтери не тільки будуватимуть, а й активно досліджуватимуть громаду та проводитимуть там дозвілля.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото надані табором «Будуємо Україну разом»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button