Суспільство

Батут, тваринки та купа цікавих книжок: як у Городні приваблюють читачів до бібліотеки

Бібліотеки вже давно перестали бути просто книгозбірнями. Натомість тепер це сучасні простори, де можна поспілкуватися з однодумцями, обмінятися інформацією, провести час із користю та збагатитися на позитивні емоції, що особливо важливо в нинішній важкий час.

Тож які книжки нині читають дорослі і діти та по який досвід приходять до бібліотек – в інтерв’ю з Ганною Щербаковою, директоркою КЗ «Городнянська централізована бібліотечна система» Городнянської міської ради.

Пані Ганно, почнемо з найболючішого питання: у чому основна складність роботи вашого закладу в нинішній час?

У тому, що ми не можемо організовувати повний обсяг масових заходів. У нашій громаді часто чутно вибухи, бо ми поблизу кордону, тож є обмеження в проведенні заходів для дорослих і дітей. Але ми все одно стараємося, щоб люди були задоволені і було цікаво. Ось нещодавно відбулась чудова зустріч із чернігівським письменником Олександром Волощуком, який нині служить у ЗСУ. А для діток організовуємо майстер-класи, бо вважаємо, що треба якомога більше наближати життя дітей до звичайного. Негативної і сумної інформації та новин дуже багато. Тому ми намагаємося бути тим осередком, де у дітей має бути нормальне життя. Наскільки ми це можемо зробити – з посмішкою, з цікавим заняттям, що приносить позитивні емоції. Так само і для дорослих стараємося.

Що вабить дітей до бібліотеки?

У нашій роботі велику увагу приділяємо саме дітям. Привчаємо дітей до бібліотеки і книжок через різні цікавинки. Щоб зі словом «бібліотека» були приємні асоціації, щоб у дітей виникало бажання швидше прийти до нашого закладу.

У нас же повно всього цікавого – багато різних книжок, іграшок, живий куточок із тваринками – тут живуть декоративний кролик, морська свинка і декоративна білочка дегу. Це дуже цікаво, бо не кожній дитині дозволяють удома тримати тваринку. А у нас діти залюбки граються, годують, беруть на руки. Також разом із дітьми ми граємо, читаємо, пишемо, малюємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителям прикордонних громад Чернігівщини наразі безкоштовних дров не видають

У закладі встановили батут, що для бібліотек дуже незвично. Чи користується попитом?

Дуже. До того ж, він безкоштовний. Батут у нас із 23 вересня, звісно, завдяки нашій міській раді, начальнику відділу культури. Ми всі хочемо, щоб зі словом «бібліотека» у дітей були пов’язані тільки приємні асоціації. На батуті діти залюбки скачуть.

Нинішні бібліотеки – це простори для дорослих і дітей, де можна відволіктися від проблем, а не як колись – прийшов, книжку взяв і пішов чи тихенько посидів і почитав.

До речі, яка література нині користується попитом у дорослих і дітей?

Нині читають різноманітну літературу. Дуже багато дітей читає книжки англійською мовою. Збільшилась у нас кількість саме таких запитів.

Багато людей читають зарубіжних авторів. Чимало творів із шкільної програми брали ціле літо для читання.

Дорослий читач у нас переходить на українських письменників. Якщо раніше читали російські детективи, то нині збільшилася кількість відвідувачів, які хочуть читати саме українських авторів. І змога задовольнити цей попит у нас є, бо в наших фондах – дуже багато книжок. Ми й самі пропонуємо та популяризуємо українських письменників, адже багато хто не знає про них. Робимо вуличні акції, щоб знайомити людей із українськими книжками, закликаємо читати українське.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото надане бібліотекою

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button