Суспільство

Потрапити до Списку спадщини ЮНЕСКО – завдання не легке, але реальне

Вчора, 2 липня, відбулося засідання робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  Цього ж дня заслухано та обговорено звіт делегації, яка повернулася з відрядження до Чернівців та Кам’янець-Подільського, де вивчала тамтешній досвід.

Провели засідання перший заступник голови обласної ради, керівник робочої групи Валентин Мельничук та його співголова Тамара Петрова разом із заступником голови обласної держадміністрації Наталією Романовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці розповіли про стан пам’яток на Чернігівщині

Звітували ж про поїздку генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь, заступник начальника управління туризму та охорони культурної спадщини, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Людмила Замай, історик — краєзнавець Ігор Ігнатенко, головний спеціаліст управління культури Чернігівської міської ради Лариса Данилова, кандидат історичних наук, член Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць України (ІКОМОС), доцент кафедри археології, етнології та краєзнавчо-туристичної роботи Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Олена Черненко.

А ось до обговорення їх звітів та внесення пропозицій щодо подальших дій долучилися майже всі члени робочої групи та запрошені профільні спеціалісти і представники громадських організацій. Так вималювалися основні напрямки подальшої роботи.

Запропонована робочою групою та підтримана міською радою номінація «Культурний ландшафт» міста Чернігова повинна пройти чотири етапи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам’ятка національного значення опинилася під загрозою

Перше — включення вищезгаданої номінації до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (до жовтня поточного року). А далі – безпосередня підготовка досьє та його схвалення Центром всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Подальше завдання – висновки експертів Міжнародної ради з питань збереження пам’яток і пам’ятних місць (ІКОМОС) та профільного Українського національного комітету цієї організації, які повинні бути зроблені в результаті безпосереднього обстеження номінованого об’єкту та буферної зони. Ще один крок – вирішення питання щодо затвердження вищезгаданої номінації на сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Шлях до визнання нелегкий і недешевий: лише на оформлення номінаційного досьє потрібно майже чотири мільйони гривень.

Наразі першочергово необхідно до 15 жовтня  подати у відповідні структури заявку на зміну застарілої номінації та провести обговорення з українськими та іноземними партнерами.

За повідомленням відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Ще статті по темі

Back to top button