Суспільство

«Потрібно буде адаптуватися»: чернігівський еколог – про клімат у найближчому майбутньому

Останніми роками багато чуємо про глобальне потепління, про те, що поступово відбуватиметься підвищення температури поверхні землі та водойм.

Безперечно, чернігівці вже відчули, що нинішнє літо видалося надзвичайно спекотним, із високими температурами повітря і вдень, і вночі. То невже це і є глобальне потепління в дії?

У цьому питанні розбиралися разом зі знаним на Чернігівщині екологом Юрієм Карпенком.

Пане Юрію, то чи дійсно нинішня спека сигналізує нам про глобальне потепління?

Це елемент потепління. Це впливи різного рівня. Літо стає сухішим, присутні контрастні температури – високі вдень і значно нижчі вночі. Спостерігаються теплі зливи та суховії. Це фактори того, що клімат змінюється.

То чого очікувати через 5 або 10 років? Яким буде клімат у нашій місцевості?

Клімат буде сухішим, температури повітря підвищаться. І нам потрібно буде адаптуватися до таких умов, коли літо буде дуже спекотним. Весна раніше починатиметься і осінь раніше приходитиме. І буде дуже тривала прохолодна, але не холодна зима.

У містах усе це більш різко проявлятиметься. Бо в містах менше відкритих ділянок ґрунту, а більше плитки й асфальту. А нагріваючись вдень, як пательня, це покриття сприяє підвищенню температури, а віддає воно тепло вночі. І це теж впливає на міське середовище.

Тому зараз актуально говорити про кліматичні насадження, мініпарки в кожному дворі, в місцинах із відкритою територією. Що більше зелених насаджень у межах міста, між будинками ми створимо, то значно легше будемо переносити такі кліматичні негаразди. Фактично острівці зелені поглинатимуть зайву температуру, зайву вологу та створюватимуть нам більш комфортне середовище в місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міський голова Ніжина – про стан постраждалих унаслідок нічного прильоту «шахеда» і про пошкоджений гуртожиток

Чи будуть зими сніжними?

Періодичність зими завжди є. І сніжні зими – це нормальне явище для Поліського регіону. Хоча останні роки спостерігаємо, що стійкий сніговий покрив утворюється пізніше, ніж це було в попередні роки. І цей покрив періодично або тане, або навпаки, перетворюється на льодову кірку, на яку нашаровується новий шар снігу. Це стихійні метеорологічні явища. Хоча сніг – це живлення для річок, ґрунтових вод, можливість відтворення того мікроклімату, який був раніше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button