Суспільство

Повномасштабне вторгнення позначилося на розвитку бізнесу: економічні реалії Ніжинської громади

Повномасштабне вороже вторгнення позначилося на всіх сферах суспільного життя. А на розвитку економіки й поготів. Це зруйновані бізнеси, втрачені ринки збуту, контакти та постачальники сировини.

Причому проблеми ці актуальні для всіх громад. Ніжинська громада – не виняток.

«Є фізичні особи – підприємці, які повністю закрилися та знялися з реєстрації. Є підприємства, які скоротили обсяги виробництва. Наприклад, галузь деревообробки, і попит на їхню продукцію суттєво зменшився», – зазначає Ярослава Ярош, начальник сектору розвитку підприємництва, споживчого ринку та захисту прав споживачів відділу економіки виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бібліотеці на Чернігівщині дорослі можуть безкоштовно вивчати українську й англійську

Водночас радує, що є люди, які відкривають власні бізнеси. Щоправда, їх менше, ніж до повномасштабного вторгнення.

«У приміщенні виконавчого комітету Ніжинської міської ради працює бізнес-хаб, який надає консультації нашим фізичним особам – підприємцям.

Вони також беруть участь у грантовій державній програмі «єРобота».

Нам нині важливо дізнатися, яким чином можемо ще підтримати наш бізнес, суб’єктів господарювання нашої громади, які є інструменти в цьому і державні зокрема. Можливо, якісь загальноукраїнські практики можна втілити і на нашому місцевому рівні. Хоча бюджет нашої громади, як і в більшості громад, обмежений у зв’язку із вилученням ПДФО військових, і це торкнулося всіх громад України», – каже Ярослава Ярош.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button