Суспільство

Пожежні системи: актуальність, комплектація, монтаж

Перші пожежні системи з’явилися ще в давнину, коли люди побачивши вогонь починали дзвонити в дзвони. Сьогодні технології значно просунулися і стали більш досконалими. Сучасні пожежні системи не тільки інформують, а й допомагають в боротьбі з вогнем. Вони являють собою складні комплекси взаємопов’язаних пристроїв, які працюють як одне ціле, допомагаючи оперативно реагувати на загоряння і сприяють гасінню. Про особливості таких систем ми поговорили з фахівцями компанії Radar VS. Це офіцери запасу МНС України, які поділилися з нами своїми знаннями і досвідом.

Для чого потрібна пожежна система, її види

Буквально щодня в новинах можна почути про пожежі в житлових, комерційних або промислових приміщеннях. Причини загорянь бувають найрізноманітнішими — від людської помилки до короткого замикання в мережі. Пожежна система здатна визначити виникнення вогню, сповістити про нього відповідну службу, надати можливості для евакуації і почати ліквідацію вогню.

Система пожежної безпеки складається з кількох частин: сигналізації, пультового спостереження, пристроїв димовидалення та пожежогасіння. Кожен елемент виконує конкретну функцію і максимально ефективний тільки в рамках загального комплексу. Існує три різновиди пожежної сигналізації:

  • порогова — актуальна для житлових приміщень, проста і доступна за ціною, може включати в себе безліч датчиків, але не дає можливості визначити місце загоряння;
  • адресно-опитувальна — дорожче коштує, має кільцеву структуру, постійно проводить опитування датчиків, інформативна, підходить для невеликих магазинів і офісів;
  • адресно-аналогова — оснащена приймально-контрольним приладом, який робить її максимально функціональною і зручною в роботі, мінімум помилкових спрацьовувань і точна локалізація пожежі.

Пристрій пожежної сигналізації та її монтаж

Сучасна пожежна сигналізація складається з сповіщувачів (датчиків), виконавчих пристроїв (реле, світлових і звукових оповіщувачів) і приймально-контрольних елементів. Саме останні формують можливості системи. Вони збирають і обробляють інформацію, допомагають визначити стан інших елементів і повідомляють при виникненні помилок і поломок. Приймально-контрольні пристрої також можуть управляти роботою систем димовидалення та пожежогасіння.

Установка пожежної системи повинна відбуватися з урахуванням планування об’єкта і потенційних місць загоряння. Вкрай важливо забезпечити всі електронні прилади безперебійним живленням. Проблеми з електропостачанням в будівлі або приміщенні не повинні вплинути на ефективність роботи пожежної безпеки. Вирішити цю проблему здатні джерела додаткового живлення або акумуляторні батареї.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button