Суспільство

Прикраси, зброю й амфори віднайшли недавно археологи в Новгороді-Сіверському (Фото)

Літо – гарячий період не тільки у хліборобів і власників городів, а й у археологів. Адже зазвичай у теплу пору року останні пропадають на розкопах, або, як вони самі кажуть, «у полі», відшукуючи під землею давно забуті таємниці нашого минулого. До того ж, Чернігівщина – справжнісінький клондайк історичних пам’яток. Тож у нашій області простір для роботи археологів – неабиякий.

Наприклад, 24 липня розпочалися планові археологічні дослідження в Новгороді-Сіверському. Керують ними Іван Кедун, кандидат історичних наук, доцент Ніжинського державного університету імені М.Гоголя, та Олена Черненко, кандидат історичних наук, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка.

«Копаємо в місті Новгороді-Сіверському на Базарній площі. Працює десяток людей, серед яких аспіранти, студенти, магістранти й волонтери.

Ми зараз працюємо на конкретному розкопі, щойно ми його завершимо, то поїдемо. До кінця нинішнього тижня точно працюватимемо, а далі – буде видно», – розповів Іван Кедун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У шукачів скарбів сьогодні професійне свято

До речі, Новгород-Сіверський наші археологи називають одним із найбільш цікавих куточків області, з історичного й археологічного погляду. Тож експедиції тут працюють упродовж багатьох років.

«Нинішній розкоп – це завершення дослідження комплексу споруд, які ми відкрили в 2017 році. Це давньоруська садиба з хорошим речовим інвентарем: зброєю, прикрасами, амфорами й навіть імпортними речами. Це все віднайшли не зараз, а в попередні роки.

Нині ж відкопали браслет, стрілу і знову знайшли амфори. Які знахідки траплятимуться далі, побачимо.

Цікаво, що на цій ділянці представлені різні епохи, зокрема Х, ХІІ, XIV і XVI сторіччя. А торік віднайшли зернову яму XVIІ сторіччя, заповнену безліччю речей, які зараз передаємо в музей.

Наукова ж мета полягає в реконструкції всього оцього двору. Наразі шукаємо кошти для цього. Наприклад, є різні гранти. Щоправда, ми ж не відбудовувати садибу зібралися, а графічно реконструювати в науковому плані», – пояснив дослідник.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button