Суспільство

«Прилука – 2023»: у місті на Чернігівщині діє літня молодіжна школа (Фото)

Літо у школярів – це традиційна пора канікул і відпочинку. І дуже добре, коли відпочинок видається цікавим і змістовним, коли збагачуєшся актуальними знаннями і по-новому відкриваєш для себе рідний край.

У Прилуках із червня діє проєкт «Літня молодіжна школа «Прилука – 2023». «Прилука» – бо місто Прилуки мало раніше таку назву.

Організатори проєкту прагнули залучити до творчого та громадського розвитку юнаків і юнок міста. Ними стали старшокласники і кілька представників молоді старшого віку – до 35 років. Усі вони займаються тим, що пізнають локальну історичну спадщину в громаді й усвідомлюють її цінність і значення.

«У Прилуках і довколишніх селах є чимало потенційно цікавих, але водночас маловідомих об’єктів місцевої локальної спадщини. Всі добре знають Качанівку, Сокиринці, між тим, мало хто знає Переволочну та Боршну, які там залишилися маєтки, будівлі культового значення, і що вони також потребують уваги, збереження та популяризації.

Завдяки літній школі, що наповнює змістом літні канікули, школярі та молодь також здобудуть нові знання з історії рідного краю за неформальних обставин.

Ми запланували цикл наших зустрічей, лекцій із менторами та подорожі, які, безумовно, найбільше користуються попитом серед молоді та найбільше їй цікаві. Разом лекції і подорожі сприятимуть більшому розумінню цінності історико-культурної спадщини Прилук та Прилуччини. Ці заходи також супроводжуватимуть вікторини і квести», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Тетяна Зоць, директорка Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одні консервують і морозять, інші – ні: чернігівці розповіли, чи роблять запаси ягід і овочів на зиму

Учасники проєкту також займаються дослідницькою роботою з малознаної локальної спадщини. Тобто перед мандрівками історичними куточками школярі та молодь готують інформацію про історію походження назви населеного пункту, легенди або відомості про якісь цікаві об’єкти.

Окрім того, кожна зустріч у літній школі – тематична. До прикладу, говорили про Прилуки та Прилуччину в розрізі історичного часу, матеріальну та нематеріальну спадщину, історичних постатей краю. Ішлося також про витоки державності, історію української церкви, процеси декомунізації та дерусифікації, ідентичність української нації – наші традиції, символи, мову.

«Про мову в нас була окрема зустріч із кандидатом педагогічних наук, викладачем КЗ «Прилуцький гуманітарно-педагогічний фаховий коледж імені Івана Франка» Наталією Гроною, яка вчила нас культури мовлення. Ще була зустріч із мистецтвознавцем, також викладачем названого коледжу Оленою Сидоріною. У нас був ментором директор галузевого архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик, який розповідав про декомунізацію. Тему української державності на прикладах музейних експонатів розкривав Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського й Олександр Морозов, завідувач музею рідкісної книги при Ніжинському університеті. Ми також відвідували культові споруди, зустрічалися з благочинним Прилуччини Віталієм Юрочком, обговорювали питання релігії», – розповіла Тетяна Зоць.

І найцікавіші моменти – це подорожі за трьома спроєктованим маршрутами.

«Перший маршрут був до садиби Костомарова у Дідівцях, потім – у Переволочну, де залишився маєток Милорадовичів. Але, на жаль, ми туди не змогли дістатися саме через хащі. Та все одно ми доторкнулися до спадщини, яка наявна в цьому населеному пункті. Заплановані в нас уже найближчим часом поїздки до населених пунктів Линовиця й Полонки. І в планах у нас ще залишається Білорічиця, де є залишки садиби Рахманових-Волконських, і Свято-Воскресенська церква в Радьківці. Це неймовірний храм, який вартує того, аби про нього говорили», – повідомила Тетяна Зоць.

Організатори впевнені, що в підсумку проєкту представники молодого покоління, безсумнівно, отримають нові знання, набудуть розуміння цінності культурної спадщини, підвищать рівень своєї обізнаності і, можливо, в них з’являться якісь нові ідеї стосовно того, як варто використовувати культурну спадщину, яким чином із нею працювати.

«Звісно, ми маємо надію, що учасники нашої літньої школи в майбутньому стануть агентами й адвокатами нашої спадщини Прилуччини. Можливо, хтось із них стане депутатом місцевого чи всеукраїнського рівня та згадає, як колись брав участь у такому проєкті. Або ця тема стане для когось життєво необхідною. І, відповідно, своєю діяльністю зможуть змінити певні моменти у ставленні до нашої спадщини, її популяризації. Маємо надію, що збільшиться і наша молодіжна організація в місті, долучаться до неї наші випускники», – наголошує Тетяна Зоць.

Проєкт ще передбачає випуск буклету «Прилуччина інкогніто». Він буде не про найбільш знані об’єкти спадщини, а про маловідомі. І також відбудеться фотовиставка.

«Коли мандруємо, робимо світлини. Тобто молодь фотофіксує спадщину. І оскільки у нас 30 учасників, то кращі 30 світлинок будуть представлені на виставці. Ми зробимо їх А2 формату та зможемо продемонструвати під час святкування Дня міста Прилуки у вересні, а, можливо, до Дня незалежності встигнемо. А далі тим громадах, у яких ми були, запропонуємо показати ці світлини в місцевих школах. Плануємо презентувати їх також у навчальних закладах нашого міста, звідки були учасники літньої школи», – повідомляє Тетяна Зоць.

Літня школа – це грантовий проєкт, що реалізується Прилуцьким краєзнавчим музеєм ім. В.І. Маслова у співпраці з «Національним фондом демократії» (США). А організована школа в межах проєкту Агентства з розвитку приватної ініціативи «Адвокати спадщини: підтримка та просування місцевих ініціативних груп молоді».

Організатори дуже радіють, що змогли зацікавити прилуцьку молодь.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

Ще статті по темі

Back to top button