Суспільство

Приміщення міськради ремонтують після обстрілів. Який вигляд має будівля

З моменту обстрілу історичного центра Чернігова на початку повномасштабного вторгнення РФ минуло понад півтора року. Однак тут досі повсюди видно сліди злочину агресора. Зокрема, будівля Чернігівської міської ради ще стоїть невідремонтована. Тут частково вибиті і закладені фанерою вікна. Саме це в першу чергу впадає в очі, коли опиняєшся поруч з історичною будівлею.

Будівля Чернігівської міської ради «Державний банк». На фото кімната Чернігівської міської ради, яка постраждала внаслідок російського авіаудару. За повідомленнями Чернігівської ОДА, його нанесли 27 лютого 2022 року. В результаті ударної хвилі в приміщенні вилетіли шибки та пошкодилася штукатурка.

Приміщення Чернігівської міської ради звели 1908 року. Це — цегляна двоповерхова будова в стилі неокласицизму. Фасад оздоблено півколонами та скульптурними вазами.

Спершу в ньому працювала філія Державного банку. Міській владі його передали після Другої світової війни.

На фото вікна кімнати Чернігівської міської ради, яка постраждала в результаті російського авіаудару. За повідомленнями Чернігівської ОДА, його нанесли 27 лютого 2022 року. Через ударну хвилю в приміщенні вилетіли шибки.

27 лютого 2022 року Росія обстріляла центр міста. Прямого попадання в приміщення міської ради не було. Снаряди падали поруч. Тоді найбільше постраждали сусідні Чернігівський обласний молодіжний центр, Чернігівська стоматологічна дитяча поліклініка та житлові будинки. В одному з таких живе 71-річна місцева мешканка Нателла Мурзаєва.Її квартира розташована одразу за міською радою. На момент обстрілів жінка була вдома.

21.09.2023, Ганна Балакир, Чернігів, будівля Чернігівської міської ради «Державний банк». На фото коридор Чернігівської міської ради, який постраждав в результаті авіаудару. За повідомленнями Чернігівської ОДА, його нанесли 27 лютого 2022 року. Через ударну хвилю вилетіло скло та пошкодилася штукатурка.

«Росіяни цілилися сюди, в міську раду, — розповідає в сквері навпроти НателлаМурзаєва. — Але потрапляли поруч — спершу впало між дитячою зубною поліклінікою, за півгодини я почула вибух біля кінотеатру імені Щорса (тепер Чернігівський обласний молодіжний центр — авт.). В сусідньому будинку, де живе син, вилетіли всі вікна з рамами. Жодного вцілілого вікна. У мене теж вибило вікна, пошкодило дах. Двері так заклинило, що мене витягували рятувальники з МНС. Тоді бомбили щодня. В мене померла сусідка.Була стара і хвора. Швидше за все, не витримала стресу. Її три дні ніхто не забирав, бо люди просто боялися їхати. Ми повідкривали всі вікна в її квартирі, щоб тіло перебувало в холоді. В наших помешканнях було 8 градусів тепла, без світла. Ми ходили заряджати мобільні в дитячу стоматологічну поліклініку. Там навіть якась жінка готувала борщ для голодних людей».

На фото бокова, північно-східнастіна Чернігівської міської ради, що постраждала внаслідок авіаудару поруч. За повідомленнями Чернігівської ОДА, його нанесли 27 лютого 2022 року. Стіна має вибиті шибки та пошкоджену осколками штукатурку.

Нателла Георгіївна пропонує подивитися територію навколо мерії. З лівого боку від неї зруйнована будівля молодіжного центру.

«Тут за парканом величезна вирва від ракети, — показує рукою. — Саме через це попадання в міськраді повилітали вікна».

Окрім закладених листами фанери вікон міської ради, бачимо на сірому тинькуванні сліди осколків різної величини.

В середині монументального приміщення мерії впадають в око темні прямокутники забитих фанерою шибок, які не пропускають світла. Подекуди від ударної хвилі повідходили від стіни рами. Постраждали вікна і кабінети всіх поверхів. Так, на цокольному поверсі зараз тривають ремонти кількох кімнат. 

Будівля Чернігівської міської ради «Державний банк». Фасад будівлі Чернігівської міської ради найменше постраждав від авіаудару 27 лютого 2022 року під час повномасштабноговторгнення РФ в Україну. За повідомленнями Чернігівської ОДА, епіцентр авіаудару припав на сусідній Чернігівський обласний молодіжний центр. Фасад на стінах мерії має частково вибиті шибки.

В Чернігівській міські раді кажуть, що частково пошкодження вже відремонтували. Однак цифри, яку витратили на роботи, нам дізнатися не вдалося.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Документування впливу війни на культурний сектор в Україні» що здійснюється Інститутом масової інформації у партнерстві з ЮНЕСКО.

Дана публікація не виражає будь-якої думки з боку ЮНЕСКО. Автор несе  відповідальність за вибір і представлення матеріалів, а також за висловлені в них думки, які не обов’язково відповідають ЮНЕСКО та не зобов’язують Організацію до будь-яких дій.

Автор: Ганна Балакир

Ще статті по темі

Back to top button