Суспільство

Приватизаційні баталії: на Чернігівщині прокуратура захищає підприємство від незаконного привласнення

Вже тривалий час тривають баталії довкола ДП «Ніжинський хлібоприймальний комбінат». Ситуація нагадує схему приватизації державного майна. Прокурорами Чернігівщини вживаються заходи представницького реагування до повернення цілісного майнового комплексу вартістю 6,5 млн грн у державну власність.

Установлено, що ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів», частка державної власності у статутному фонді якого складає 100% та яке перебуває в сфері управління Міністерства аграрної політики та продовольства України, має у своєму складі відокремлену філію у м. Бахмач – «Хлібну базу № 87», що нараховує 33 об’єкти нерухомості.

Законом України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» підприємство віднесено до переліку об’єктів, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 № 83 мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та не підлягають приватизації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура вжила заходів зі збереження ботанічної пам’ятки «Жевахівщина»

Рішенням суду від 14.02.2018 органам фіскальної служби надано дозвіл на погашення податкового боргу в сумі 2,6 млн грн за рахунок майна держпідприємства – філії «Хлібна база № 87», вартість якої за проведеною оцінкою склала майже 6 млн грн. У подальшому цілісний майновий комплекс відчужено у приватну власність за 6,5 млн грн. В апеляційному порядку рішення не переглядалося.

Водночас, судом не враховано, що згідно зі ст. 87.3.5 Податкового кодексу України майно, включене до складу цілісних майнових комплексів державних підприємств, які не підлягають приватизації, не може бути використано як джерело погашення податкового боргу платника податків.

На усунення порушень вимог законодавства регіональною прокуратурою здійснено вступ у вказану справу шляхом внесення апеляційної скарги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура відреагувала на ситуацію довкола КП «Ліки України»: кримінальне провадження і суди

Проте судом апеляційної інстанції відмовлено у розгляді скарги з формальних підстав. Послідовно відстоюючи власну правову позицію, регіональною прокуратурою подано касаційну скаргу.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав доводи прокурора обґрунтованими та, задовольнивши скаргу, оспорювану ухвалу скасував, направивши справу до Шостого апеляційного адміністративного суду для розгляду апеляційної скарги прокурора по суті.

Скасування рішення суду про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна держпідприємства є однією з визначальних підстав для подальшого витребовування відчуженого майна у державну власність, тож подальша робота з цих питань триває.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Ще статті по темі

Back to top button