Суспільство

Про «боротьбу за права» в громадському транспорті та купу зіпсованих нервів

Уже майже півроку, як в Україні запроваджено карантин. Нині він адаптивний, тобто посилювати чи послаблювати заходи можна відповідно до динаміки захворюваності в кожному конкретному регіоні держави. Але є вимоги, яких треба дотримуватися в усіх областях. Насамперед – це носіння масок. Тобто не можна заходити без маски до магазинів, громадського транспорту й інших громадських місць. І часто саме з цього приводу виникає купа суперечок, що переростають у справжнє з’ясування стосунків мало не до бійок.

Кілька разів доводилося спостерігати не дуже приємні ситуації щодо цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин у Чернігові: містяни їздять у маршрутках без масок (Фото)

Якось у тролейбусі чоловік пенсійного віку принципово не хотів вдягати маску. Вона в нього була, але – на підборідді. Кондуктор неодноразово просила чоловіка підтягнути її, як належить, проте конструктивної відповіді чи дії з боку пасажира не було. Кондуктора підтримали інші пасажири, зокрема жінки-пенсіонерки. І тут між сторонами «переговорного процесу» розгорілась ціла перепалка з використанням різних не дуже приємних і нецензурних слів на адресу одне одного. Зрештою, чоловіку таки довелося вдягати маску. Але ж, імовірно, вже після того, як тиск у нього й інших «переговірників» підстрибнув вище позначки норми. До того ж із самісінького ранку люди облили одне одного словесним брудом…

Безперечно, пасажири вийшли з тролейбуса на своїх зупинках. Але ж, як кажуть, осад залишився, щонайменше на пів дня.

Довелося бути свідком іншої подібної історії, коли, на перший погляд, нібито освічена пані доводила своє конституційне право на вільне пересування без маски в громадському транспорті. Усе закінчилося тим, що борчині за свої права таки довелося вийти з автобуса, бо на її захист ніхто з пасажирів не став, скоріше навпаки, їй радили втихомиритися, до того ж, водій відмовився їхати далі, допоки пані не зробить вибір: вдягнути маску або піти, куди їй треба, пішки.

Часто доводиться чути, що не варто піддаватися стадним інстинктам і частіше проявляти індивідуальність. Дійсно, твердження хороше, але ж, погодьтеся, громадський транспорт – не місце для самоствердження і псування настрою й нервів не лише собі, а й іншим людям.

Якщо вже дуже хочеться поборотися за права, то чи не краще спрямувати свою енергію в конструктивне русло? Наприклад, відстояти право на життя в чистому середовищі, пішовши прибирати сміття в парку чи в якомусь місці відпочинку. Але ж ні… «Індивідуалістам» такий варіант не підходить, бо, як відомо, одне — творити язиком, а друге — перти плуга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин продовжать ще мінімум на місць

А щодо масок, то дійсно існує доволі полярне ставлення до них: одні фахівці стверджують, що вони ні від чого не захищають і, скоріше за все, їх використовують як психологічний чинник. Мовляв, для нагадування, що довкола небезпека. Між тим є й інша думка, що ефект від маски є, і той, хто їх носить, зменшує для себе ймовірність підхопити небезпечний вірус або заразити ним іншу людину. Стовідсоткових підтверджень на користь одного чи іншого твердження немає.

Між тим у демократичних країнах, якою ми вважаємо й Україну, зазвичай прийнято поважати державу, в якій живеш, і діє принцип: права однієї людини закінчуються там, де починаються права іншої. Інакше кажучи, право одних ходити без маски закінчується там, де починається право інших не контактувати і не перебувати поруч із тими, кому начхати на своє здоров’я та благополуччя інших.

Терпіння всім нам, толерантності, взаємоповаги та нескінченного оптимізму!

 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button