Суспільство

Про грошову допомогу, компенсацію, індексацію – у запитаннях і відповідях

На запитання відповідає заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Наталія Білозуб.

1 квітня на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено постанову «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», якою визначається механізм проведення перерахунку пенсій, встановлення щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів старше 80-річного віку та виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1000 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На період карантину виплачуватимуться всі соціальні допомоги та субсидії

— Хто зможе отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 гривень?

— У квітні буде здійснена одноразова виплата грошової допомоги в сумі 1000 гривень окремим категоріям населення. Зокрема:

  • пенсіонерам, пенсія яких не перевищує 5 000 гривень. Виплата буде розпочата невідкладно після внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».
  • одержувачам державної соціальної допомоги, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»);
  • одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю;
  • одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

— Які виплати чекають 80-річних пенсіонерів?

— Рішенням уряду передбачено, що з 1 квітня 2020 року пенсіонерам, яким виповнилося 80 років, буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату до пенсії в розмірі до 500 гривень. Такі виплати в області отримають 49,4 тис. осіб зазначеного віку, в яких пенсія не перевищує розміру середньої заробітної плати за 2019 рік – 9 205 гривень.

Тим пенсіонерам, кому 80 років виповнилося після 1 квітня 2020 року, щомісячна компенсація буде встановлюватися з дати досягнення такого віку.

Крім того, якщо пенсіонер віком старше 80 років має страховий стаж не менше ніж 25 років (чоловік) або 20 років (жінка) й отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», то після встановлення доплати розмір пенсії не може бути нижчим за 2 600 гривень.

Виплати пенсій цій категорії громадян буде розпочато з 7 квітня поточного року.

— Коли відбудеться індексація пенсій для інших категорій пенсіонерів?

— Дата проведення індексації пенсій у 2020 році визначена: це – 1 травня.

— Чи потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду з питань перерахунків та нарахувань?

— Перерахунки проводяться автоматизованим способом, тому звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно. Розмір доплат розраховується індивідуально для кожного пенсіонера за документами в пенсійній справі. Виплата перерахованих пенсій, компенсацій, грошової допомоги буде проведена в установленому порядку через уповноважені банки або доставлена додому листоношами АТ «Укрпошта».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button