Суспільство

Про колишній величний храм на Чернігівщині нагадує напівзруйнована будівля

За 30 кілометрів від Чернігова розташовується село Бігач, у яке багате на справжню архітектурну перлинку – Троїцьку церкву, що датується 1831 роком.

На жаль, вся колишня краса цього храму до наших днів не збереглась. Втрачено відкриту галерею і дзвіницю, які примикали до храму. В цілому храм потребує капітального ремонту та реставрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старі будиночки, корови й свині на дорогах і сучасний хай-тек: Грузія очима чернігівок

Колись Бігач належав поміщику Миколі Кейкуатову, вихідцю з княжого роду татарського походження. Кейкуатов увійшов до історії як деспот і самодур. Кажуть, він знущався над своїми дружинами і вкрай жорстоко поводився з кріпаками. Навіть бачили, як він запрягав їх як коней у бричку і змушував себе возити.

У 1847 році Кейкуатов запросив до себе модного на той час художника Тараса Шевченка з пропозицією написати портрети дружини та дітей.

Перебуваючи у маєтку, Шевченко налагодив чудові відносини з місцевим населенням; був приємним співрозмовником і збирав навколо себе багато допитливих і вдячних слухачів.

У Бігачі Шевченко написав неймовірно витончений портрет Єлизавети Кейкуатової, який належить до найвидатніших робіт майстра, згодом надихнувши його на написання повісті «Княгиня».

Проте, через несприйняття жорстокого відношення Кейкуатова до кріпаків, Шевченко був змушений раптово покинути Бігач, при цьому, навіть, не отримавши гонорару за свою роботу.

Фото – Ruins

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button