Суспільство

Про одного з найшановніших у народі пророків

Щороку 2 серпня церква вшановує пророка Божого Іллю, ревного проповідника віри, безстрашного викривача людських пристрастей і пороків. Саме про нього цього разу розповів настоятель Катерининської церкви в Чернігові отець Роман.

Що відомо про пророка Іллю?

Ілля народився в м. Фесфії (Тесвії) Галаадській за 900 років до Різдва Христового. Ім’я, яке батьки дали синові, визначило все його життя («Ілля» означає «міць Господня»). З малих літ він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві та суворому пості.

У той час царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам (Ваалові). Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель. Серед тих ізраїльських сміливців, які виступали проти цього, був і Ілля. Він ревно молився, закликав людей покаятися та повірити в Єдиного Бога.

Карою за відступлення від Господа стала відсутність дощу впродовж трьох років. Люди страждали від цього, бо не було врожаю. Іудеї приносили жертву Ваалу, просили, щоб він послав дощ, але нічого не допомагало.

Ілля теж зробив жертовник і приніс жертву Богу. З неба зійшов вогонь і прийняв її. Тоді багато людей покаялись і знову навернулись до істинного Господа. І на землю пішов дощ.

Навіть зараз, напередодні свята і власне 2 серпня, часто в природі йдуть дощі, що зволожують землю. Це ніби благословення Боже.

У день пророка Іллі люди намагаються запалити освячену свічку біля ікон, щоб зберегти себе, своє життя та свої домівки від грому і блискавки.

За свою віру і твердість Іллю живим забрали на небеса. Тож часто можемо бачити ікони, де він зображений на вогняній колісниці. Коли гримить, у народі кажуть, що то Ілля на колісниці їздить.

Як це свято треба відзначати?

У храмах відбуваються богослужіння. Можна цього дня запалювати освячену свічку перед іконами та молитися за збереження себе і своїх родичів й домівки від природних небезпек. Але найперше: будь-яке свято треба проводити в духовній радості.

У народі кажуть, що після Іллі не варто купатися у відкритій водоймі. Що церква думає про це твердження?

Це скоріше народні спостереження і традиції. Адже з цього часу поступово зменшується день, а ніч збільшується, починається час, коли земля не віддає тепла, як у липні. І вода вже не така приємна.

За народними традиціями в день пророка Іллі випікали хліб із першого врожаю. А жнива для наших теренів означають наближення осені.

На Чернігівщині у храмах є ікони, щоб Ілля там був зображений?

Авжеж. Переважно його зображають у храмах на хорах – місці, де співають півчі. Але є й стаціонарні ікони, які в день вшанування пророка встановлюють у центрі церкви, щоб віряни могли прийти та вклонитися йому.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button