Суспільство

Про радянський концтабір на Чернігівщині та відчайдухів, які перемогли ГУЛАГ (Фото)

Незвичайна і дуже цікава виставка присвячена українцям, які пройшли пекло радянських концтаборів, але не зламалися й залишилися людьми, відкрилася в Чернігові просто неба – в сквері імені Попудренка.

За словами Сергія Бутка, представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, експозиція надзвичайно актуальна. Бо держава, яка розв’язала війну з нами, використовує проти захоплених українців і проти власних громадян методи часів комуністичного режиму Радянського Союзу.

«Сьогодні по всій Україні інститут Національної пам’яті разом із партнерами – в Чернігові це Обласний молодіжний центр – відкриває виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ». Експозиція розповідає, як створювали концтабори. Бо в радянський час їх асоціювали з нацистськими концтаборами – Дохау чи Бухенвальдом. А виявляється, що нацисти – учні: перші концтабори з’являються ще в 1918 році на території Росії, на території України вони вперше з’явилися у Харкові й Чернігові. Такі от ми чемпіони, на жаль. Така сумна першість», – сказав Сергій Бутко.

Історик розповів, що виставка, з одного боку, показує жахи комуністичної репресивної машини як такої. А з іншого боку – демонструє, як люди жили в таборах, боролися й перемагали.

«Дуже цікавий момент: 4 стенди присвячені взаєминам комуністичної влади в концтаборах із блатними. За допомогою блатних, тобто засуджених за кримінальні злочини намагалися зламати нормальних людей, яких засудили за контреволюційні чи антирадянські вигадані злочини. І тут показується, що українські патріоти, якраз члени ОУН і УПА давали гідну відсіч. Наприкінці 1940-х – на початку 1950-х років сталінський ГУЛАГ був приречений через потужні повстання, які очолювали українці разом із побратимами із країн Балтії», – повідомив Сергій Бутко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: відновлення історичної правди та засекречені факти про Україну від науковця Сергія Бутка

В експозиції представлена й Чернігівщина.

«Є фотокартка, датована 1920 роком, на ній – члени органів юстиції, які займалися репресивною діяльністю. Натомість серед патріотично налаштованих представників Чернігівщини варто відзначити автора Акта про незалежність України Левка Григоровича Лук’яненка. Йому присвячений майже цілий стенд під назвою «табірний патріарх». Тобто він був не просто одним із в’язнів. У таборах він провів понад 25 років і не зламався. Він очолював опір в ув’язненні та перемагав. Підсумок боротьби не тільки Левка Лук’яненка, але і всіх наших чернігівців, які разом із ним боролися, – це прийнятий Акт незалежності України в день народження Левка Лук’яненка 24 серпня 1991 року», – зауважив історик.

Тож головна ідея експозиції – показати велич духу наших співвітчизників, які навіть у тих жахливих умовах нелюдської праці, поганого харчування й одягу, жахливому побуті, надзвичайно жорстокому ставленні, цькуванні з боку блатних і табірної адміністрації залишалися людьми і зрештою перемагали та перемогли.

Два тижні виставка експонуватиметься на території Чернігівського обласного молодіжного центру, тому всі охочі можуть приходити і з дотриманням вимог карантину ознайомлюватися з матеріалами. Сергій Бутко запевняє, що містяни і гості не пошкодують, бо відкриють для себе багато нової й цікавої інформації.

«Наприклад, чернігівці дізнаються, що через ГУЛАГ у ті роки пройшло понад 20 мільйонів людей. Жахлива цифра. Нам тепер дізнатися б, скільки серед них вихідців Чернігівської області», – зазначив представник Українського інституту національної пам’яті.

Далі виставку повезуть по Чернігівській області, аби з нею ознайомилися якомога більше людей.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button