Суспільство

Про єдиний комплекс поштової станції в Ніжині та поштові диліжанси (Фото)

У Ніжині зберігся автентичний комплекс будівель старовинної поштової станції. Відвідавши його, можна дізнатися не лише про розвиток поштової справи, а й про видатних земляків, які прославилися на весь світ.

Музейні працівники запевняють, що такого цілісного комплексу поштової станції немає більш ніде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського царя Миколу ІІ виховував педагог із Чернігівщини

«Зберігся будинок станційного наглядача, тобто чергового станції, який зустрічав пасажирів, перевіряв квитки, брав плату за проїзд до наступної станції і показував, де можна перепочити подорожнім. Поряд була зала очікування для пасажирів. Єдина втрата цієї поштової станції – чорний флігель для кучерів і обслуги, бо для них був окремий будинок.

У дворі стоїть будівля поштової контори, половину якої займала пошта, а горішній поверх – директор пошти,чиновник найнижчого, 12 класу, але з гарною платнею. Був тут і поштовий готель», – розповіли екскурсоводи.

За їхніми словами, відрізнявся він від звичайного тим, що тут можна було зупинитися безкоштовно на кілька днів. Якщо, звісно, в подорожнього на шляху від станції до станції не накопичилися борги.

Ці факти багато хто знає. Натомість користувач Facebook Леонід Руденко поділився світлинами, який вигляд мали поштові диліжанси найбільшої на той час транспортної компанії Переса-Хаїма Фельденкрайса.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото – Леонід Руденко

Ще статті по темі

Back to top button