Суспільство

Продовження конфлікту з «російським присмаком»: львів’яни розповіли, куди відправляли ніжинський ансамбль

Ми вже повідомляли, що ніжинський ансамбль «Народна криниця» мало не став фігурантом міжнародного скандалу. Під час гастролей у Чехії колективу з Чернігівщини зробили неприємний «сюрприз» – привезли виступати до Російського культурного центру.

Із цього приводу в Чернігові навіть скликали прес-конференцію, на якій керівник ансамблю «Народна криниця» Ольга Синиця виклала свою позицію. Зокрема, запевнила, що виступати під прапорами країни-агресора її колектив за будь-яких обставин не буде.

У тому, що сталося, ніжинські артисти вважають винним керівника львівського центру «Галицька муза» Миколу Шевчука, який організовував поїздку сіверського колективу до Чехії.

Щойно скандал розгорівся, ЧЕline спробував з’ясувати думку з цього приводу керівника «Галицької музи». Однак тоді спілкування не вийшло, бо на телефонний дзвінок ніхто не відповів.

Тим часом на нашу редакційну адресу надійшов лист, у якому Микола Шевчук виклав свою позицію. Причому вона кардинально відрізняється від того, що розповіла журналістам керівник ніжинського ансамблю «Народна криниця».

Тож оприлюднюємо цього листа.

«До творчого об’єднання «Галицька муза» звернулась художній керівник фольклорної групи «Народна криниця» Ніжинського коледжу культури Ольга Синиця з пропозицією організувати поїздку очолюваної нею фольклорної групи на міжнародний фестиваль або концертно-екскурсійний тур. Була запропонована поїздка до Дрездена – Праги 27.10 – 31.10.2017 року, якою група фактично й скористалась.

Однак із метою підняття дешевого іміджу та популярності коледжу і фолькгрупи, втягнувши в цю справу органи державної влади та депутатів, Ольга Синиця організувала прес-конференцію перед представниками засобів масової інформації в Чернігові. Було заявлено, що нібито колективу планували організувати в Празі провокацію стосовно виступу фолькгрупи в Російському центрі науки і культури, про виступ вона дізналась лише тоді, коли приїхала до Праги. Група мала жити в тризірковому готелі, виступати в університеті Праги.

Вищезазначені факти повністю не відповідають дійсності. Зокрема:

  1. Згідно з договором, колектив мав проживати в готелі (хостелі). Жодним словом не обумовлено, що це мав бути тризірковий готель.
  2. 24 жовтня 2017 року на електрону адресу Ніжинського коледжу культури було надіслано програму поїздки з усією контактною інформацією про місце проживання групи в Чехії.
  3. Вартість поїздки становила 120 євро. До цієї вартості входили всі послуги; проїзд, екскурсійна програма в Празі та Дрездені, дві ночівлі, два сніданки, дві вечері. З огляду на таку вартість та зазначені послуги, логічно, що група не могла проживати в тризірковому готелі.
  4. Не має жодного документа і жодного разу ніколи не говорилося Ользі Синиці, що група має нібито виступати в університеті Праги. Це неправда.
  5. Творче об’єднання «Галицька муза» звернулося з пропозицію до чеського партнера стосовно організації виступу групи в Празі. Їм було надіслано фото та посилання на сайт в інтернет-мережі про колектив «Народна криниця». Як інформувала чеська сторона, чимало установ та організацій відмовляли в організації концерту для «Народної криниці». Погодився організувати виступ лише Російський центр науки та культури в Празі. Було узгоджено час – 18 година 30 жовтня 2017 року. Російський центр виготовив рекламу ансамблю «Народна криниця» та поширив її в інтернет-мережі із запрошенням відвідати концерт. 24 жовтня 2017 року на електрону адресу Ніжинського коледжу культури було надіслано програму поїздки. У ній зазначено, що на 14-ту годину група приїжджає до Російського центру, потім має вільний час і о 18-й годині має виступ. Крім того, 25 жовтня 2017 року було передано в Ніжинський коледж культури інформацію з посиланням на офіційну сторінку Російського центру науки та культури в Празі, де йшлося про виступ ансамблю «Народна криниця». Більше того, Ользі Синиці в день від’їзду, 27.10.2017 року у Львові, було вручено повторно програму погодинної поїздки, де було зазначено, що планується виступ групи в Російському центрі науки і культури, і мною було закцентовано її увагу на виступ безпосередньо в Російському центрі. Жодного супротиву чи заяв про відмову від виступу від неї не надходило. Тому заява Синиці про те, що вона не знала, де має виступати фолькгрупа, повністю не відповідає дійсності.
  6. Про те, що група відмовилася від виступу, я дізнався від Синиці лише після завершення подорожі. Вона мені заявила, що група під час проведення пішохідної екскурсії по Празі 29 жовтня 2017 року потрапила під дощ, що призвело до погіршення стану здоров’я всіх учасників, і в результаті вони змушені були відмовитися від виступу.
  7. Аналогічну програму поїздки з координатами та контактами було вручено і водіям. Заява Синиця, що водії нібито взагалі не знали, куди їхати, є наклепом.
  8. Про якусь провокацію, як заявляє Синиця, мені нічого не відомо. Це нездоровий її вимисел.

Із зазначеного вище напрошується висновок, що Ольга Синиця шляхом сенсаційних заяв, поширенням неправдивої інформації хоче представити себе та колектив, що вони мало не стали жертвами міжнародної провокації зі сторони російського агресора, і завдяки її пильності та старанням вона розкрила цю провокацію. Для цього й організувала прес-конференцію. Дешевий і брудний авторитет!

А організувала цю брехливу акцію Синиця ще й для того, щоб уникнути звичайних шахрайських проступків, оскільки вона довго не хотіла розраховуватися з власником готелю за надані послуги, що нібито поганий готель та погане харчування, і зрештою недоплатила готелю 63 євро, про що засвідчує рахунок-фактура готелю», – йдеться в листі.

23435383_696159820591891_1307091831_n

 

ЧЕline оприлюднив обидві позиції учасників конфлікту. Та висновки робити ще зарано. Адже треба дочекатись висновку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, який пообіцяв провести власне розслідування, аби розібратися в ситуації. Хоча до організації цієї поїздки і фінансування цей департамент не мав жодного стосунку.

23414185_696159810591892_1055875207_n 23439427_696159813925225_1035039643_n

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button