Суспільство

Профспілки виселяють: на Чернігівщині «реанімували» справу Пшонки

Приміщення Чернігівського Навчально-методичного центру профспілок намагаються відібрати, а навчальний заклад – виселити.

Про це ЧЕline повідомили у Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

У лютому поточного року на адресу Навчально-методичного центру (НМЦ) профспілок надійшла позовна заява до Господарського суду Чернігівської області.

Позов поданий Фондом державного майна України, що просить суд виселити підприємство із займаної будівлі.

Ще в 2011 році (за часів генерального прокурора Пшонки) прокуратура подала перший позов проти Навчального центру.

І, на жаль, у 2015 році Вищий господарський суд України постановив визнати право власності на будівлю, яку використовує НМЦ профспілок, за державою. Мотивував він це рішення неоднозначними та суперечливими постановами Верховної Ради України, прийнятими ще на початку 90-х.

Профспілки не змирились із висновками вітчизняної феміди та спрямували відповідну скаргу до Європейського суду з прав людини. Проте можуть минути роки, поки ця Європейська установа ухвалить своє рішення.

Фонд державного майна України (ФДМУ), мабуть, переслідує якісь зовсім не державні інтереси, адже вже зараз хоче викинути Навчальний центр на вулицю. При цьому ФДМУ не пояснює, якими такими державними потребами викликана необхідність звільнення Центром власної будівлі.

Сприймаємо ці дії як тиск на профспілковий рух і намагання знищити в зародку процеси модернізації, омолодження і європеїзації, що наразі розпочалися в профспілковому середовищі.

Навчальний центр розміщується в м. Чернігові за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка 105-А. Він свого часу побудований за рахунок коштів Української республіканської ради профспілок, коштів обласних профспілкових організацій і навіть завдяки зусиллям членів профспілок.

Від моменту введення в експлуатацію у грудні 1987 році і по теперішній час будівля Центру, що налічує у своєму складі навчальні аудиторії, актовий зал, готель, кафе, використовується для потреб навчання профспілкових кадрів, надання консультаційної, юридичної допомоги людям праці, навчання з питань охорони праці тощо.

Щоденно до спеціалістів Центру по допомогу звертаються десятки людей, у т. ч. по захист своїх порушених трудових прав, по консультації з приводу працевлаштування, оформлення пенсій, соціальних допомог тощо.

Діє постійна телефонна «Гаряча лінія» з питань захисту трудових прав працюючих, послугами якої користуються представники профспілок з усієї України.

Фактично – це єдиний в Україні та унікальний у своєму роді спеціалізований навчальний комплекс, який має статус базового у системі Федерації профспілок України.

Якщо наміри Фонду державного майна України реалізуються, то Чернігів назавжди втратить:

  • 42 робочих місця та унікальний колектив фахівців;
  • Відповідального платника податків;
  • Десятки навчальних груп, які приїздять до нашого міста з усієї України, країн Європи та СА, розвиваючи таким чином туристичний потенціал Чернігова;
  • Унікальний майданчик для усіх сторін соціального діалогу в області (профспілок, роботодавців та органів державної влади);
  • Найкращий в Україні та відомий у Європі профспілковий навчальний центр.

Наразі колектив Центру розпочав юридичну роботу та інформаційну кампанію по захисту своєї будівлі із залученням профспілкових організацій з усієї України, міжнародних партнерів,народних депутатів України, громадськості.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button