Суспільство

Прокуратура вимагає укласти охоронний договір на історичний будинок, у якому знаходилася дитяча стоматологія у Чернігові

Чернігівським окружним адміністративним судом 13.05.2024 відкрито провадження у справі за позовом окружної прокуратури до Чернігівської міської ради з вимогами визнати протиправною бездіяльність та зобов’язати міську раду укласти з Чернігівською районною державною адміністрацією охоронний договір на пам’ятку історії місцевого значення «Будинок, де жив письменник Г.І. Успенський».

Прокурорами встановлено, що пам’ятка історії місцевого значення «Будинок, де жив письменник Г.І. Успенський», яка розташована в місті Чернігові за адресою: вул. Княжа, 20а (будівля дитячої стоматологічної поліклініки) перебуває у комунальній власності Чернігівської міської ради відповідно до свідоцтва про право власності.

Вказана пам’ятка 27.02.2022 постраждала внаслідок військової агресії – в будівлі було вибито вікна, значно пошкоджено дах та фасад.

Дана будівля збудована на початку XIX ст., взята на облік як пам’ятка історії місцевого значення рішенням виконавчого комітету Чернігівської обласної ради 1971 року і, наразі, не втратила свого статусу та не виключена з об’єктів культурної спадщини.

Водночас встановлено, що Чернігівською міською радою, як власником пам’ятки історії, не вжито належних заходів до її збереження, оскільки наразі чинний охоронний договір відсутній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лялька від традиції до сучасності»: в Прилуках відкрилася оригінальна виставка (Фото)

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини» власник або уповноважений ним орган, користувач зобов’язані утримувати пам’ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення відповідно до цього Закону та охоронного договору. Використання пам’ятки повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини, у спосіб, що потребує якнайменших змін і доповнень пам’ятки та забезпечує збереження її матеріальної автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо.

Статтею 23 Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачено, що усі власники пам’яток, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини чи їх частин або уповноважені ними органи (особи) незалежно від форм власності на ці об’єкти зобов’язані укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір.

На усунення вказаних порушень прокурор звернувся з відповідним позовом до суду.

При цьому необхідно зазначити, що подальша робота із встановлення підстав для вжиття заходів представницького реагування в питанні захисту та збереження пам’ятки історії місцевого значення наразі триває.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button