Суспільство

Протягом грудня офтальмологи консультуватимуть жителів Чернігівщини телефоном

Безперечно, зір людини – чи не найцінніший дар, адже за його допомогою ми орієнтуємося у навколишньому світі і здатні вести якісне, повноцінне життя.   І дуже прикро, коли через різні захворювання зорового нерва людина втрачає цю властивість. Відтак  вже не для кого не секрет, що  турбуватися про свій зір необхідно постійно, причому не нехтувати своєчасними зверненнями до лікарів-офтальмологів.

Осторонь засад профілактики захворювань очей не залишаються і фахівці відділення мікрохірургії ока КНП «Чернігівська обласна лікарня», які володіють не тільки сучасними методами діагностики та лікування недугів очного нерва, а і намагаються привчити громадян вчасно звертати увагу на ті або інші  проблеми із зором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики спрогнозували, які будуть найбільш затребувані професії і навички у майбутньому

Звісно, що поширення захворюваності на коронавірусну інфекцію внесли свої корективи у щоденну працю офтальмологів закладу у плані  проведення консультації віч-на-віч із пацієнтом. Втім, незважаючи на карантинні обмеження, ніхто із таких жителів Чернігівщини не залишиться наодинці зі своїм захворюванням: протягом грудня 2020 року лікарі відділення мікрохірургії ока консультуватимуть всіх бажаючих у телефонному режимі за номером 098 8702052 у робочі дні із 9-ї до 12-ї години.

Завідувачка  відділення Ірина Биховець зауважує: нині багато  пацієнтів стурбовані як появою перших ознак зниження зору (плямами  в полі зору, плаваючими помутніннями,  викривленнями предметів), так і змінами в протіканні вже існуючого хронічного захворювання очей. Боротьба зі слабозорістю  та сліпотою  завжди  була, є та буде пріоритетним напрямком в медицині. Глаукома, патологія сітківки (вікова дегенерація, відшарування сітківки, ускладнення зі сторони органа зору при цукровому діабеті), катаракта, травми очей – це  основні соціально значущі  захворювання, що приводять до зниження зору, а інколи –  до інвалідності.

Відділення мікрохірургії ока обласної лікарні – єдине в області, яке надає   екстрену допомогу (консервативну та  хірургічну ) цілодобово.

Ірина Биховець наголошує: останнім часом почастішали  звернення до офтальмологів з приводу важких та занедбаних патологій очей. Незважаючи на карантин, співробітники відділення здійснюють оперативні втручання ургентно, в нічний час та у вихідні дні. Зокрема це стосується хворих на глаукому, коли внутрішньоочний тиск не компенсується навіть при максимальному режимі закапування. У таких випадках, при гострих нападах глаукоми, лікарі проводять термінові лазерні операції, а при занедбаних стадіях глаукоми на незрячих очах з метою врятування зорового нерву здійснюють транссклеральну лазерну коагуляцію за допомогою єдиного на Чернігівщині сучасного приладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ковідні» лікарні Чернігівщини готові до надзвичайної ситуації

«Все частіше зустрічається вторинна глаукома  при набухаючій катаракті. Протікання такого захворювання призводить до вивиху кришталику до передньої камери,  а також  при розривах зв’язочного апарату відбувається  вивих кришталика до скловидного тіла, що значно ускладнює проведення оперативного втручання.  Водночас збільшується кількість пацієнтів із запальними процесами очей, зокрема з виразками рогівок, що потребують  лікувальної термінової кератопластики, – наголошує Ірина Биховець і продовжує.–  Варто знати, що такий стан, як інсульт може виникнути не тільки в судинах головного мозку, а і в судинах очей, що призводить до різкої втрати зору, а при пізньому звернені – навіть до сліпоти.  Звісно, що при таких станах бажано екстрено звернутися за допомогою. До речі, у  листопаді ми  разом із завідувачкою ендокринологічного відділення обласної лікарні Любов’ю Черв’яковою проводили Дні діабету з метою раннього виявлення змін з боку очей. А тепер  запрошуємо пацієнтів із цукровим діабетом звернутися до нас за  телефоном для виявлення можливих факторів ризику прогресування захворювання  та корекції призначеного лікування.

Відтак ми нагадуємо жителям Чернігівщини  про  необхідність звернути увагу на зміни в зоровому апараті та можливість вчасно звернутися за допомогою  до лікаря-офтальмолога для попередження сліпоти».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Управління охорони здоров’я

Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button