Суспільство

Проєкт громадської організації «ЛАМПА» — «СНОВЩИНА: ДОПОМОГА ПОРУЧ» на екваторі: проміжні підсумки.

*Імідж

Вже майже півроку громадська організація «ЛАМПА» реалізує на території Сновської громади масштабний грантовий проєкт в рамках Програми дій та реагування територіальних громад на надзвичайні ситуації (CLEAR), що впроваджується міжнародною організацією ГлобалКом`юнітіз за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID/BHA).

Загальною метою програми CLEAR є задоволення нагальних потреб людей, які постраждали  від війни, водночас підтримуючи місцеві громади у здійсненні їхніх власних заходів реагування.

За цей проміжок часу команді проєкту вдалося втілити багато з запланованого. Було проведено 26 заходів різноманітних напрямків для дітей, молоді та  людей похилого віку, у тому числі внутрішньо переміщених людей. Серед втілених заходів — арт-терапевтичні зустрічі,  заняття з фізичних вправ та рухової активності, тренінги психосоціальної направленості, творчі майстерні, інтелектуально-розважальні заходи та серія заходів для жінок та дівчат-підлітків з профілактики та протидії гендерно зумовленого насильства. Загалом, заходи вже відвідало 455 осіб, з них 285 дітей. Завдяки тому, що заходи мають різну тематику та спрямованість, ми можемо залучати все більше і більше людей, оскільки кожен може знайти для себе щось цікаве.

Окремим аспектом нашої діяльності в межах проєкту було проведення опитування. Протягом березня у Сновській громаді ми опитали 251 домогоподарство з числа ВПО та осіб, які постраждали від активних бойових дій.На його основі представники програми CLEAR визначили пріоритетність надання допомоги та обрали її вид, що відповідав виявленим потребам. У результаті на даний  час 2 домогосподарства отримали грошову допомогу на оренду житла, 208 сімей отримали набори засобів особистої гігієни та побутової хімії та 28 родин забезпечено наборами господарчих товарів для домогосподарства.

Разом з тим, одним з напрямків роботи було часткове облаштування укриттів у навчальних закладах громади, серед них: Сновський ліцей №1, Сновський ліцейї №3, Сновська початкова школа, Тур’янська гімназія, Новоборовицький ліцей та Кучинівський ліцей. У ході проєкту придбано та передано навчальним закладам необхіднеобладнання, зокрема пластикові ємності, технічні бідони, ящики-контейнери для зберігання продуктів, порошкові вогнегасники, переносні ліхтарі на сонячній батареї. Також було встановлено кулери для питної води, біотуалети та шкільні дошки. Ми розуміємо, що питання безпеки наших дітей є найважливішим і сподіваємося, що невдовзі вони зможуть повернутися до повноцінного навчання у рідних школах.

З метою організації надання психологічної допомоги та проведення інформаційно-просвітницької діяльності щодо протидії  ґендерно-зумовленому насильства, у громаді планується відкрити Денний центр з питань попередження ґендерно-зумовленого насильства та реагування на його випадки (консультаційний простір).Громада також бере участь у співфінансуванні проєкту. Наразі за рахунок коштів місцевого бюджету завершено ремонт приміщення. Найближчим часом за рахунок коштів гранту планується його облаштування шляхом придбання меблів та обладнання.

Але на цьому ми не зупиняємось. Попереду ще багато роботи та  втілення нових планів, адже проєкт триватиме до кінця поточного року.  У планах- організувати триденний виїзний літній табір молодіжного волонтерства «Зміни себе, змінюй світ» для молоді Сновщини, забезпечити шість навчальних закладів громади комплектами спортивного інвентаря,  продовження роздачі гуманітарної допомоги від програми CLEAR серед ВПО та постраждалого населення, проведення рекреаційних заходів для найбільш вразливих категорій: дітей та молоді, а також для осіб похилого віку..

Команда проєкту щиро вдячна за підтримку донорам проєкту, Сновській міській раді  – за постійний інформаційний супровід, волонтерам та всім, хто долучається до втілення даного задуму та полегшення життя людей в прикордонній громаді.

Довідково

Програма дій та реагування територіальних громад на надзвичайні ситуації (CLEAR)– це програма реагування на гуманітарні потреби в Україні, що впроваджується міжнародною організацією ГлобалКом’юнітіз ( GlobalCommunities  ) та фінансується Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку ( USAID’sBureauforHumanitarianAssistance  ). ГО «ЛАМПА» є партнерською організацією ГлобалКом’юнітіз та реалізує проєкт «Сновщина: допомога поруч» на території Сновської громади у рамках програми CLEAR.

Ще статті по темі

Back to top button