Суспільство

Проєкт «Захисти себе і свою родину» – серед переможців цьогорічного бюджету участі в Чернігові

Робоча група з питань реалізації Громадського бюджету (Бюджету участі) в місті Чернігові оголосила переможців цьогорічного загальноміського голосування, а авторам проєктів були вручені символічні подарунки з логотипом Бюджету участі.

Загалом у голосуванні взяли участь 85 проєктів: 41 малий і 44 великі. Сума, визначена для реалізації проєктів Бюджету участі в 2022 році – 18 мільйонів гривень. Відповідно до Положення про Громадський бюджет у Чернігові, вона розподіляється у співвідношенні 15% – на малі й 85% – на великі проєкти. Отже, серед переможців цього року – 10 великих та 11 малих проєктів.

Проєкти різні. Між тим, увагу журналіста ЧЕline привернув той, який має особливе значення у наш непростий час – «Захисти себе і свою родину». Його авторка – Ірина Лісовецька.

Далі про цей проєкт трішки докладніше. Як зазначає авторка, він спрямований на впровадження ефективної моделі психологічної підтримки та супроводу (зокрема й онлайн) уразливих верств населення щодо відновлення ресурсів людини для роботи в нових умовах праці та побуту, розвитку навичок стресостійкості, а також прийняття «нової реальності».

У докладному описі проєкту йдеться, що негативно на психологічний стан та активну життєдіяльність населення міста насамперед впливають поширення COVID-19 і продовження конфлікту на сході України.

«Зміна ставлення до світосприйняття, негативні думки про майбутнє, втрата роботи, конфлікти в сім’ї, безпорадність у прийнятті адекватного рішення, «психологічне вигорання» призводять до зростання тривоги, депресії і, як наслідок, втрати психологічного контролю й особистісного опору в подоланні дедалі більшого стресу.

Вплив цих подій і нових стрес-факторів зумовив збільшення уразливих соціальних категорій населення та загострив необхідність надання одночасно соціальної і психологічної допомоги.

Без допомоги психолога дитина, але й часто і доросла людина самотужки не зможуть впоратися з травмою, кризовою ситуацією. Як наслідок – негативний вплив як на її фізичний, так і на психологічний стан. А якщо брати дорослу людину, батька чи матір, то відповідний вплив кризової ситуації може негативно впливати на їх ставлення до власних дітей», – зазначається в докладному описі проєкту.

Через це суттєво підвищується актуальність і значення надання професійної психологічної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Березні на Чернігівщині є свердловина з мінеральною водою

Групова й індивідуальна психологічна допомога надається у формі очної індивідуальної консультації або по телефону чи онлайн (скайп, зум), залежно від введення/зняття обмежень, пов’язаних із загостренням пандемії.

«Основною метою проєкту є впровадження моделі соціально-психологічних реадаптаційних заходів у практику громадських організацій, що опікуються уразливими категоріями населення.

Реалізація проєкту дасть змогу вирішити низку питань:

— значно покращити психоемоційний і морально-психологічний стан представників вразливих груп і громад населення міста та членів їхніх родин;

— підготувати учасників проєкту, здатних надавати в подальшому психосоціальну допомогу членам своїх громадських організацій у межах груп самопідтримки та взаємодопомоги, – переконана Ірина Лісовецька.

Варто зазначити, що різні заняття в рамках проєкту «Захисти себе і свою родину» відбувалися в Чернігові і раніше. Один із найсвіжіших прикладів – захід на прохання батьківського комітету на базі ЗОШ № 35 для учнів 5-го класу. Тут відбулося заняття з елементами тренінгу «Захисти себе та інших».

«Вели розмову про те, з чим діти зустрічаються кожного дня на вулиці, у школі, на сторінках соціальних мереж. Йшлося про насильство. На жаль, у житті є багато дій, які можна назвати насильницькими. Але не всі про це знають. Тому, можливо, багато підлітків зазнають насильства, але не всі усвідомлюють це. Дуже важливо знати таку інформацію, щоб не допустити в подальшому випадків насильства над собою. На занятті разом досліджували ситуації, пов‘язані з насильством; вчилися знаходити вихід із таких ситуацій; що робити, якщо дитина сама зазнає насильства або її знайомий; якщо дитина стала свідком такої поведінки; до кого звернутися по допомогу та підтримку! Хоча й тема була не з легких, але отримала позитивні емоції від обізнаності, активності, небайдужості дітей до цієї теми», – пояснила Ірина Лісовецька.

Дітей і батьків такі заходи не залишають байдужими, тож вони пишуть на сторінці пані Ірини в соцмережі схвальні відгуки та діляться враженнями.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button