Суспільство

Прожитковий мінімум має бути збільшений

Прожитковий мінімум повинен відповідати реальним витратам людей на мінімальні соціальні потреби.

Про це сьогодні заявив співголова партії «Наш край» Сергій Кальцев.

«Мінсоцполітики визнає, що мінімальний прожитковий мінімум вдвічі менший за реальний. І це тільки за розрахунками Кабміна. Тобто замість 1 544 гривень він має становити не менше 3080.

Ми заявляли про необхідність підвищення цього показника, однак Кабмін вирішив наступного року збільшити лише мінімальну зарплату, і фактично кинув напризволяще тих, хто отримує соціальні виплати», – заявив він.

На його думку, через те, що збільшення мінімальної заробітної плати, заплановане Кабміном з 1 січня 2017 року, відбуватиметься без прив’язки до прожиткового мінімуму, соціальні стандарти життя українців будуть ще більше знижені.

«Відірваність наступного року мінімальної заробітної плати від прожиткового мінімуму призведе до прогресуючої деградації соціальних стандартів українців. Люди, які за різних життєвих обставин опинилися на утриманні держави, опиняться за межею виживання», – заявив Сергій Кальцев.

«Мінімальну заробітну плату уряд планує підвищити через те, що вона не відповідала реальним витратам на життя. Це зрозуміло. Але чому така сама логіка не спрацьовує щодо одиноких матерів, дітей-сиріт і пенсіонерів та інших категорій соціально незахищених громадян?», – підсумував Сергій Кальцев.

Раніше партія «Наш край» заявляла про необхідність поетапного підвищення прожиткового мінімуму у 2017 році: з 1 січня – до 2 798 грн, з 1 травня – до 2 943 грн, з 1 грудня – до 3080 грн.

В Україні з 1 грудня прожитковий мінімум встановлено на рівні 1 544 грн, для дітей до 6 років – 1 355 грн, дітей із 6 до 18 років – 1 689 гривень, працездатних – 1 600 гривень, для тих, хто втратив працездатність, – 1 247 гривень.

Ще статті по темі

Back to top button