Суспільство

Птах, що у польоті нагадує букву латинського алфавіту: зникаючий повітряний хижак Чернігівщини

Лунь лучний – витончений птах з порівняно довгими вузькими крилами і довгим хвостом. У повітрі зазвичай тримається низько над поверхнею землі, витягнувши крила у формі латинської букви V.

Цей повітряний хижак один з 10-ти видів роду, з якого в Україні трапляються 4.

Майже вся територія України входить до гніздового ареалу луні лучної, крім Карпат та Кримських гір, в Поліссі та Лісостепу чисельність набагато вища, ніж у Степу.

В Україні протягом останніх 20 років відбувається скорочення чисельності, спричинене масштабним осушенням боліт в Поліссі та Лісостепу, необдуманим застосуванням пестицидів на великих площах, масовою кампанією по знищенню хижих птахів, в тому числі лунів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівській важкоатлет став абсолютним чемпіоном України серед молоді

Гнізда влаштовує завжди на землі серед густої і високої трави. Полює на найрізноманітніших тварин, від комах до плазунів, жаб, дрібних птахів, мишей, нориць, але основу раціону все таки складають мишоподібні.

Як й інші луні, лучний лунь завжди полює на відкритому місці, повільно облітаючи ділянку низько над землею. Нерідко він рухається вздовж меж високої трави, щоб застати жертву зненацька.

Помітивши здобич, птах падає додолу, витягнувши вперед пазурі. На відміну від очеретяного або польового луня, лучний може схопити здобич не тільки на поверхні землі, але також і в повітрі.

Лучного луня Включено до Червоної книги України (статус — вразливий), Переліку видів птахів особливої європейської уваги, Конвенції CITES, Боннської та Бернської конвенцій.

Екологи вважають, щоб зберегти цей вид необхідно, зокрема, проводити пропаганду серед населення щодо збереження гнізд хижих птахів та роз’яснювати їх значення в природі, впроваджувати природовідповідні методи сільського господарства, заборонити використання пестицидів, провадити сувору охорону та відновлення водно-болотних угідь.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button