Суспільство

Рада заборонила георгіївську стрічку

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект 2987 про доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення пунктом про заборону виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки. Відповідне рішення підтримали 238 депутатів.

Зокрема, статтю 173 Кодексу пропонується доповнити п. 3 «Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки». Згідно із запропонованими змінами, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення тягне за собою штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів із конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення. Якщо порушення вчинене повторно протягом року, то штраф становитиме від 150 до 300 мінімумів або адмінарешт на строк до 15 діб.

Положення цієї статті не застосовуються у випадках, передбачених частиною третьою статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Як ідеться в пояснювальній записці, георгіївська стрічка стала в Україні символом російської окупації та агресії. Вона має вигляд смужки з трьома чорними і двома жовтими (або помаранчевими) смугами.

«Прийняття проекту Закону України сприятиме посиленню охорони громадського порядку, уникнення провокацій із використанням георгіївської (гвардійської) стрічки. Водночас будуть забезпечені права осіб, які мають законне право на використання гвардійської стрічки та її зображення (наприклад, ветерани, нагороджені Орденом Слави)», — вказують автори.

Джерело: Тиждень.ua

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button