Суспільство

Радикали можуть завадити об’єднаним громади отримати в управління лісові ресурси

17 липня в обласній раді відбулося перше установче засідання робочої групи з підготовки документів щодо передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради до комунальної власності міських, селищних і сільських рад об’єднаних територіальних громад Чернігівщини. Робоча група була створена розпорядженням голови Ігоря Вдовенка на виконання рішення 14-ї сесії обласної ради. Подія, по суті, історична. Адже йдеться про передачу управління лісовими ресурсами саме тим, кому вони належать, – громадам і їхнім жителям.

Питання передачі районних дочірніх підприємств «Чернігівоблагролісу» в управління об’єднаним територіальним громадам палко обговорювали ще на минулій сесії обласної ради, що відбулася 4 липня. У сесійній залі з такою пропозицією виступила Семенівська ОТГ. Вона почала претендувати на ресурс, який може наповнювати бюджет громади – ліс. Ще до сесії з десяток об’єднаних територіальних громад Чернігівщини теж зверталися до обласної ради з цим самим питанням – чому на їхній території стоять лісові підприємства, а керує ними область і громади від цього нічого не мають?

Сьогодні вже є закон на підписі в Президента, щоб за землі лісники платили громаді гроші, тому що, якщо в Херсонській області лісів немає, але є земля, на якій вирощуються культури, то вони платять величезні гроші до бюджету, а якщо Чернігівщина та Житомирщина багаті лісами, то ми від лісу нічого не отримуємо фактично, громади не отримують. Якщо Президент підпише документ, ми вже будемо встановлювати якісь відсотки за землю, що знаходиться під лісовим фондом. Що ще ми можемо мати від лісу? Сесія сільської чи міської ради може встановлювати ціни і на дрова, і на користування, щоб це було прозоро, – пояснює голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан.

Тож на сесії обласної ради вирішили комплексно підійти до питання і передати ліси в управління разом усім громадам. До речі, лісових підприємств на Чернігівщині, якими невдовзі будуть управляти об’єднані територіальні громади, – 18. Депутати майже одноголосно проголосували за створення робочої групи «з підготовки документів щодо передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад об’єднаних територіальних громад Чернігівщини».

Це, по праву, було правильним рішенням, адже вже більше 10 громад виявили бажання взяти під опіку райагроліси і звернулися з відповідним клопотанням до обласної ради, – каже депутат облради Ірина Грозенко.

До складу робочої групи ввійшли 52 особи. Це фахівці лісової і земельної галузей, природоохоронних та екологічних установ, організацій, представники місцевого самоврядування, серед них керівники 34-х об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

Перше установче засідання робочої групи відкрив голова обласної ради Ігор Вдовенко. У заході взяв участь і його перший заступник Валентин Мельничук. Вони запропонували колегам на першому засіданні робочої групи скоригувати план спільних дій щодо передачі агролісів із комунальної власності області до комунальної власності об’єднаних територіальних громад. Утім, перше установче засідання робочої групи можна вважати провальним – через суперечки тих, хто виступав за передачу лісів, і тих, хто був проти. Члени робочої групи, до речі, так і не змогли обрати голову, а відтак засідання вів Ігор Вдовенко. Причина ситуації банальна: представники деяких політичних сил, зокрема Радикальної партії, яких підтримали члени БЮТ, виступали проти того, аби громади отримали право управляти лісовими ресурсами.

Зокрема, депутат облради Дмитро Блауш гостро висловився з цього приводу в соціальних мережах.

«Ми виступили з пропозицією створити закрите акціонерне товариство, в якому кожен житель області отримає свою частину акцій. Проте чомусь більшість керівників стали роздратованими. Запитання: за кого вони борються?», – написав радикал Дмитро Блауш.

Звісно, голови ОТГ й керівники області обурено сприйняли таку пропозицію, розуміючи, чим може закінчитися ініціатива радикалів – створити на базі підприємства акціонерні товариства. Нині лісові ресурси нещадно розкрадають, у разі втілення в життя ініціативи радикалів ці процеси стануть неконтрольованими.

Позиція Радикальної партії в питанні передачі управління лісовими ресурсами – очевидна. Нинішній очільник досить прибуткового «Чернігівоблагролісу» – ставленик «ляшківців». Якщо райагроліси передадуть в управління громадам, радикали втратять жилу, яка годує їхню партію.

– Я добре розумію, що кілька політичних сил проти цього питання, бо вони зацікавлені в тому, щоб лісами і далі розпоряджався «Чернігівоблагроліс». Лісовий бізнес прибутковий. Але ж сьогодні всі ліси, які є в ОТГ, колись були власністю колгоспів, вони посаджені дідами-прадідами, крім того, лісова галузь може бути додатковим наповненням місцевих бюджетів ОТГ – а це додаткові гроші на покращення інфраструктури. Голови громад правильно роблять, що вимагають права управляти лісовими ресурсами, адже громада має з чогось фінансуватися. І, звісно, одні будуть боротися, щоб не віддати свій бізнес, а інші будуть боротися, щоб отримати додаткове джерело надходжень. Ось сьогодні було на засіданні робочої групи, – переконана депутат Ірина Грозенко.

Компромісних рішень члени робочої групи на першому засіданні так і не досягли. Не витримавши чергової хвилі спротиву радикалів, голова обласної ради  Ігор Вдовенко оголосив перерву в роботі та запропонував збиратися в дещо іншому форматі – малими підгрупами за участі експертів.

Перетворювати такі засідання, як сьогоднішнє, на говорильню – це безглуздо. Я чому закрив засідання? Бо не вбачаю в цьому жодного сенсу на сьогодні. Можливо, наступного разу будуть створені в робочій групі підгрупи з експертами з геокадастру, із земельних питань лісового господарства, економічних і юридичних – це буде, мабуть, правильно, – пояснив Ігор Вдовенко.

Голови ОТГ у такому складі більше теж збиратися не хочуть. Найближчим часом планують взяти участь у розширеному засіданні комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, а також провести масштабний форум-зустріч із залученням столичних фахівців, розробити власні пропозиції щодо питання передачі райагролісів у їх управління і запропонують напрацювання справжнім експертам. Ситуацію з Радикальною партією голови ОТГ вважають політично замовленою.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Одні рейтинг собі піднімають, а інші кормушку не хочуть відпускати. Блауш клоун на замовлення…

  2. Почитал пост Блауша в фейсбуке » я молодий політик». Это ж обосцацца можно. Клоун, как и вся партия

  3. Чернігівоблагроліс та агролісгоспи створювались з метою впорядкування колгоспних лісів ,ліси коли належали колгоспам вирубували що їм потрібно для потреб господарства зачасту велись приіскові рубки в агролісгоспах до обрання Вдовенка головою та обрянням такіх дебі-ів депутатами як Блауш та інших хапуг агролісгоспи розграбували наприклад в Козелецьрайагролісгоспі напрацювали Блауши та Пащенки 3.8 млн. штрафів за самовільні рубки та за часів роботи І.Донця Козелецьрайагролісгосп за пів року мав прибутку 2.5 млн.грн.та придбав техніки за пів року додатково на 2.5 млн.грн.та ця підла зграя депутатів побачила свої доходи в Козелецьрайагролісгоспі за два роки перепродали чотири рази посаду директора, лісгосп ледве кінці з кінцями зводить от і казочці кінець дограбувались.

  4. Колотять цей агроліс ділять дохід неподілять майдан нічого ненавчив ні революція 1917 року вже забули як золото закопували в сібір у ссилкі діди прадіди ходили, депутати подивіться кіно про шарікова та білу стрелу.

Back to top button