Суспільство

Рак легень – хвороба не лише курців: яка ситуація на Чернігівщині

Рак легень – одна із найнебезпечніших онкологічних хвороб. Його підступність у тому, що людина тривалий час може й не здогадуватися, що захворіла. Більшість випадків раку легень виявляють на третій або четвертій стадіях, коли процес лікування – складний, а ризик смерті – дуже високий. Саме тому рак легень посідає одне з перших місць за рівнем летальності серед всіх онкологічних хвороб у світі, в Україні та на Чернігівщині зокрема.

Про те, якою є ситуація із раком легень у Чернігівській області, чи існує специфічна профілактика та скринінг щодо раку легень, що може зробити кожен і кожна, аби вберегтися від цієї хвороби, у інтерв’ю розповів лікар-хірург торакальний Чернігівського медичного центру сучасної онкології Андрій Бернацький.

  • Найперше, якою є ситуація із раком легень на Чернігівщині?

Рак легень – на першому місці в області серед онкологічних хвороб у чоловіків. У 2022 році на Чернігівщині діагностували 318 випадків захворювання на рак бронхолегеневої системи (252 – у чоловіків, 66 – у жінок). Померли від цієї недуги у 2022 році 213 людей (172 чоловіків і 41 жінка).  У 2023 році в області діагностували 320 випадків раку лшегень (263 – у чоловіків, 57 – у жінок). Ця хвороба стала причиною смерті 271 людини в області минулоріч (226 чоловіків та 45 жінок).

Важливий показник – те, на якому етапі діагностували рак легень у нашій області: 46,3% – IV стадія, 36,6% – ІІІ стадія, 3,5% – ІІ стадія, 7,3% – І стадія. Тож, на жаль, велика частина пацієнтів дізнається про свій діагноз на ІІІ-ІV стадіях, коли більшість методів лікування вже малоефективні.

  • Який зазвичай портрет пацієнта онкоцентру із раком легень? Якого віку ці люди, яких професій?

Найчастіше – це чоловіки віком від 50 до 70 років. Зазвичай вони мають за плечима тривалий стаж куріння та шкідливу професію. З мого досвіду це зварювальники, трактористи, колишні працівники Чорнобильської атомної електростанції. Вищим, ніж у інших, є ризик захворіти на рак легенів у працівників шахт, тих, хто працює на виробництві нафтопродуктів, шиферу та інших будівельних матеріалів.

  • Чи бувають випадки, коли хворіють люди, які ніколи не курили?

Канцерогенна дія тютюнового диму є причиною приблизно 80–90% раку легень. Орієнтовно 10 – 15% випадків цієї хвороби трапляється серед людей, які або взагалі не курили, або курили дуже давно, короткий проміжок часу і не систематично. Але рак легень у таких пацієнтів краще піддається лікуванню та більш чутливий до сучасних методів лікування.

  • Які можуть бути фактори розвитку раку легень, окрім куріння?

Це може бути обтяжений онкологічний анамнез, рак легень у родичів першої лінії, наявність хронічних захворювань легень, вплив забрудненого навколишнього середовища, пасивне куріння або куріння електронних цигарок, вейпів. До слова, є дослідження, які доводять, що так званий подвійний стиль куріння (поєднання традиційних та електронних цигарок) в рази підвищує ризик розвитку раку легень. Тому ті курці, які думають, що зменшують шкоду від куріння, замінюючи інколи звичайну цигарку вейпом, дуже помиляються. Безпечного куріння не існує. Треба відмовлятися від усіх способів курити.

  • Ви сказали про хронічні захворювання легень. Але чи існують хвороби, які є передраковими у контексті раку легень, як-от, наприклад, важка дисплазія при раку шийки матки?

Попередників злоякісного новоутворення легень немає. Проте існують запальні та хронічні хвороби: хронічний обструктивний бронхіт, емфізема легень, бронхоектатична хвороба, бронхіальна астма та інші. Ці захворювання підвищують ризик захворіти на рак легень. Людям з такими недугами треба бути дуже пильними.

  • Як їх виявити? Як узагалі людина може дізнатися, що з легенями є якась проблема, якщо це ніяк не дає про себе знати через симптоми тривалий час?

Для того, щоб виявити патологічні зміни в легенях, потрібно пройти рентгенологічну візуалізацію, а саме: флюорографію, рентгенографію або комп’ютерну томографію.  Низькодозова комп’ютерна томографія – найкращий метод візуалізації органів грудної клітки, який можна використати для скринінгу та охопити велику кількість людей. В багатьох країнах Заходу низькодозова комп’ютерна томографія входить в програму скринінгу на рак легень та повністю оплачується за рахунок держави. Проводити низькодозову комп’ютерну томографію рекомендовано всім людям, котрі входять в групу ризику. До цієї група входять люди старше 55 роківабо ж курять більше 30 років. На жаль, зараз в Україні немає програми скринінгу раку легень. Можливе проведення певних локальних скринінгів по містах чи районах, але особливого результату вони не мають. На сьогодні низькодозова комп’ютерна томографія є коштовною для пацієнта і, на жаль, не покривається Програмою медичних гарантій.

  • А які симптоми раку легень?

Як Ви вже зауважили, рак легень зазвичай не викликає ознак і симптомів на ранніх стадіях. Вони зазвичай з’являються, коли хвороба вже прогресує і становить смертельну загрозу. Симптомами раку легень можуть бути: тривалий кашель, кровохаркання, біль у грудях (нерідко віддає в шию, плече, руки чи спину і може посилюватися під час кашлю), задишка, втрата ваги, біль у кістках чи головний біль. Є й більш специфічні симптоми, як-от синдром Горнера (параліч повіки, звуження зіниці та глибоке западання ока з одного боку) та інші. Але я наголошую на тому, що такі ж симптоми можуть свідчити про інші хвороби, не варто ставити собі діагнози самостійно. Варто завжди бути уважними до свого здоров’я і періодично звертатися до свого сімейного лікаря з приводу планових обстежень. За потреби сімейний лікар направить вас до вузькоспеціалізованого фахівця.

  • Але Програма медичних гарантій передбачає безоплатну можливість для пацієнтів зробити бронхоскопію. Цей метод не підходить для обстеження легень?

Бронхоскопія – це чудовий метод для візуалізації патології, але коли йдеться про трахею, головні, сегментарна та субсегментарні бронхи. Метод складний, потребує спеціального обладнання, високих кваліфікаційних навичок медичного персоналу. Цим методом не можна охопити велику когорту людей через складність процедури та тривалий процес очищення та обробки інструментів. Хоча бронхоскопія дає чудову візуалізацію та можливість отримати гістологічний матеріал з пухлини центральної локалізації, це все таки інвазивна процедура і її правильно виконувати після візуалізації патології за допомогою рентгенологічних обстежень.

  • Як пацієнту знати, який метод діагностики потрібен саме у його конкретному випадку?

Компетенція сімейного або лікуючого лікаря – знати про це, визначити, як потрібно діяти у конкретному випадку і проінформувати свого пацієнта.  Роль лікаря первинної ланки у вчасному і коректному спрямуванні пацієнтів, особливо –           з груп ризику, на необхідні їм обстеження – основна. Сімейний лікар, знаючи, наприклад, що його пацієнт давно курить, має поговорити з ним про це, дати направлення на обстеження.

Не усі медики «первинки» поки повною мірою працюють у напрямку онкоскринінгу і мають достатній рівень онконастороженості, але останнім часом процеси на первинній ланці все ж мають у цій площині позитивні зрушення. Зокрема, зараз благодійна організація «Фонд боротьби з раком» у межах реалізації Програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги», що виконується за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», влаштовує масштабну навчальну програму для сімейних лікарів, фельдшерів та медичних сестер Чернігівщини. На тренінгах ми, лікарі-онкологи, вчимо колег із первинної ланки вчасно бачити загрозу та виявляти рак на ранніх стадіях. Навчаннями Фонд боротьби з раком загалом планує охопити щонайменше 600 медиків із нашої області. Ми сподіваємося, що побачимо ефективність цієї навчальної програми вже найближчим часом.

  • Чи можна якось профілактувати рак легень?

На сьогоднішній час немає можливості повністю попередити розвиток раку легень, відсутня специфічна профілактику раку. Захворіти може будь-яка людина, але можна зменшити ризики: відмовитися від куріння, уникати шкідливого виробництва, бути фізично активними, правильно харчуватися.

  • Чи швидко метастазує рак легенів і чи є він повністю виліковним?

Рак легень характеризується раннім метастазуванням, безпосереднім проростанням пухлини в сусідні органи грудної порожнини. Річ у тім, що від серця до легень кожну хвилину приходять десятки літрів крові. Ця кров збагачується киснем та знову повертається в серце, звідки йде по всьому організму. Враховуючи високу інтенсивність кровопостачання, ризик раннього метастазування при раку легень дуже високий. Найчастіше метастази вражають головний мозок, легені, печінку, наднирники та кістки. Безумовно, рак легень можна вилікувати. Найбільш важливим є раннє виявлення та вчасний початок лікування. Чим менша стадія, тим кращий прогноз. Пацієнти, котрі мають занедбані форми раку, а саме стадію III B, III C та IV, є неперспективними в плані видужання.

  • Скільки років було наймолодшому пацієнтові онкоцентру із раком легень?

Наймолодшому хворому було 24 роки, він мав пухлину, яка називається типовий карциноїд. Це злоякісна пухлина, котра майже не метастазує та є дуже сприятливою в плані видужання для хворого, до того ж – рідко рецидивує.

Цей клінічний випадок – свідчення того, що захворіти може і молода людина. Тому не варто думати, що рак легень стосується тільки людей старшого віку, які більшість життя були затятими курцями. Будьте уважними до свого здоров’я та дихайте на повні груди!

Іванна РУДИШИН

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button