Суспільство

Реформа вищої освіти: в Україні зникло 100 ВНЗ, на часі – оптимізація професорсько-викладацького складу

За два роки реформування вищої освіти Міністерство освіти і науки України ліквідувало майже 100 «липових» університетів, повідомив заступник міністра Максим Стріха під час свого візиту на Чернігівщину.

«Ці університети існували на папері й завуальовано «продавали» дипломи. Уявіть собі, скільки ми втратили за ці роки кваліфікованих інженерів, економістів, медиків тощо. В університетах мусить бути дуже якісна наука», – зазначив Максим Стріха.

Цьогоріч українські університети востаннє набиратимуть спеціалістів. Із наступного року цей освітній рівень ліквідовують. Ринок праці повністю забезпечуватимуть бакалаврами – так, як це практикується в Європі, каже Максим Стріха. Зараз розробляють навчальні програми, аби у стислі терміни готувати кваліфікованих бакалаврів уже з практичними навичками, а не перенасиченими теоретичними знаннями, як це спостерігається сьогодні.

«Нам уже давно треба інтегруватися до загальносвітових критеріїв. Бакалавр мусить бути основною ланкою для забезпечення ринку праці, і він повинен мати достатні навички та знання, щоб бути конкурентоспроможним під час пошуку роботи. Зараз міністерство займається зміною навчальних програм, ми їх усі переглядаємо. Це дуже колосальна робота», — додав заступник міністра.

Ще один дуже болісний етап реформи – скорочення професорсько-викладацького штату у вищих навчальних закладах. У міністерстві, аби не викликати зайвого хвилювання у викладацьких колах, це назвали оптимізацією.

«Це питання вже давно назріло і воно для нас болісне. У рамках реформи дійсно необхідно оптимізувати професорсько-викладацький склад. Особливо треба вивчити потреби у науковцях у тій чи іншій сфері, бо на сьогодні ми маємо певний дисбаланс. От, наприклад, зараз розвелося багато економістів і менеджерів, хоч стан економіки так і не покращився, зате не вистачає  науковців у таких галузях, як фізика чи хімія. Тут однозначно треба щось міняти, хоча скажу, що Міністерство освіти цим не займатиметься. Це не наша компетенція», – каже Стріха.

Також заступник міністра зазначив, що за останні два роки Міносвіти запровадило дуже багато нових нормативних документів європейського типу. Вони допоможуть українським вишам позбутися радянської спадщини.

Ще одне важливе завдання реформи – привести науку в університети та створити необхідні умови для навчання старших студентів, аспірантів, науковців.

Ще статті по темі

Back to top button