Суспільство

Буйволина ферма, ягідний рай і природні дива: туристичний мікс Чернігівщини (Фото)

Чернігівщина, де протягом останніх років досить активно розвивався туризм, і на цей туристичний сезон мала амбітні плани, але війна внесла свої корективи. Зараз область оговтується після місячної окупації, і механізми з відновлення туристичного потенціалу потроху набирають обертів. Там, де не було значних руйнувань історичних локацій, екскурсоводи вже запрошують містян та гостей на оглядові екскурсії, працюють готельні заклади, парки природи й заклади харчування.

Обласний центр ‒ місто Чернігів ‒ набув резонансу в інформаційному просторі як місто-герой, що прийняв на себе удар ворога з півночі. Це створило додатковий інтерес навколо нього. Проте, на жаль, частина перспективних дестинацій області «випадуть» із цього сезону через знищену інфраструктуру (мости й дороги), близькість до російського та білоруського кордонів, замінованість територій. Так, зокрема, низький потік відвідувачів (а скоріш, практична їхня відсутність) чекає на Новгород-Сіверщину, Городнянщину та інші північні прикордонні громади Чернігівської області. Проте є перспектива змістити фокус уваги відвідувачів та гостей області на відпочинок у рекреаційних локаціях та відповідних об’єктах, де не було активних бойових дій або територія вже обстежена на наявність мінно-вибухових пристроїв.PreviousNext

Звертаємо увагу на те, що експозиції музейних закладів під час дії воєнного стану закриті, проте заклад може проводити оглядові екскурсії й виставки власними територіями, якщо такі є. Крім того, музейні установи зараз активно пропонують онлайн-екскурсії та онлайн-виставки (перелік і контакти музеїв Чернігівщини ви зможете знайти на офіційному туристичному сайті регіону). А нещодавно було запущено VR-музей пам’яті війни на Чернігівщині.

Також ви вже можете відвідати:

Про більшість цих місць ми розповідали в нашій статті про ТОП-10 найвідоміших пам’яток Чернігівщини, а сьогодні хочемо познайомити з не менш цікавими локаціями: можливо, менш «розкрученими», але готовими дивувати, захоплювати, пригощати та відновлювати фізично й духовно.

Седнів

Седнів — місто на річці Снов, що поєднує в собі тисячолітню історію й мальовничі природні пейзажі.

Тут варто:

  • побачити найстарішу муровану житлову будівлю Лівобережжя — кам’яницю Лизогубів;
  • зазирнути до дерев’яної Георгіївської церкви, де знімався «Вій» за Гоголем, та Воскресенської церкви 1690 року, що є усипальницею Лизогубів;
  • випити води з місцевих джерел;
  • помилуватися пейзажами з альтанки Глібова;
  • відвідати залишки валів стародавнього городища та 200-літню садибу Лизогуба, де нині розташована філія Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського. Під час окупації будівля зазнала незначних ушкоджень.

800-річне «Місто залізного ведмедя» у XVII столітті було одним із найбільших на Лівобережній Україні. Зараз Сосницю варто відвідати, щоб:

  • надихнутися творчістю Олександра Довженка в його меморіальному музеї;
  • посидіти в режисерському кріслі-пам’ятнику;
  • побачити Купчицький вітряк;
  • помилуватися зачарованою Десною зі Спаської кручі;
  • відкрити нові місця під час велоекскурсії;
  • дізнатися, що не тільки Чернігів славиться дерев’яним мереживом, та про інші унікальні особливості Сосниці.

Мена

Мену ми знаємо передусім завдяки зоопарку, але насправді Менщина туристична ще має багато чим здивувати:

  • мури старовинної фортеці (валу) у селі Феськівка;
  • гончарна майстерня Олега Луцука;
  • Покровський храм у Дягові (1896 р.);
  • колишній оборонний Максаківський монастир XVI століття;
  • дерев’яний храм Успіння Пресвятої Богородиці, збудований у 1765 році поблизу стародавнього Замчища;
  • мальовниче село Блистова, де в 1883 році народилася найсильніша людина світу — Терентій Корінь, тисячу років тому розташовувалося давньоруське городище, а до сьогодні збереглася мурована церква Різдва Богородиці 1897 року з мироточущими іконами.

Палаци Галаганів у селах Дігтярі та Сокиринці

Над обома палацами працював один архітектор — Павло Дубровський. Обидві споруди були зведені в стилі класицизму в другій половині 20-х рр. ХІХ століття для братів Галаганів: Петра — у Дігтярях та Павла — у Сокиринцях.

Маєток у Дігтярях складався з двоповерхового будинку з флігелями, оранжереї та господарських приміщень в оточенні парку. Також на території була церква, яка не дожила до наших днів. На жаль, внутрішнє оздоблення майже не збереглося. У ХІХ столітті садиба здобула славу завдяки кріпацькому оркестру, що часто грав на прийомах. Його скрипаль навіть став прототипом Тараса Федоровича — героя повісті «Музикант» Т. Шевченка. З 1878 року маєток використовується як навчальний заклад. Нині це Дігтярівський професійний аграрний ліцей.

Палац у Сокиринцях функціонував як розважальна резиденція з мистецькою галереєю, колекцією посуду і збої, кріпацьким театром та оркестром. Він був оточений ландшафтним парком на 40 гектарів з альтанками, церквою й каплицею, греблею і двома мостами. У парку зберігся Шевченківський явір — найбільше дерево помістя. За спогадами, саме тут Шевченко писав «Тече вода з-під явора…». Нині в будівлі палацу розташувався Сокиринський професійний аграрний ліцей.

Відпочинковий комплекс «Стара пристань»

Ще його називають «Будинок хаскі», який розташований на березі річки Десна. Сюди варто приїхати, щоби покататися на конях або собачих упряжках, спробувати іпо- або єнототерапію, байкджорінг, трекінг із хаскі, помилуватися неймовірними вигинами річки Десни або порелаксувати в бочці-сауні. Зустріти схід і захід сонця в такому місці — особливий вид задоволення. Це можна відчути, залишившись на ночівлю в комфортних дерев’яних котеджах «Дім Хаскі» та «Дім Каюра» на території комплексу.

Буйволова ферма TASbio

Ферма розташована серед неймовірної природи і спеціалізується на вирощуванні буйволів та виготовленні молочної продукції. Після екскурсії і знайомства з тваринами на гостей чекає дегустація сирів та іншої продукції з буйволиного молока. Тут можна спробувати бурату, моцарелу, страчателу, сулугуні, халумі, рікоту, йогурти, масло та ін.

Екоферма «Копиця сіна»

«Копиця сіна» — це крута комбінація зоопарку і ягідної ферми на березі Десни в оточенні лісів і луків. Крім звичних свійських тварин, тут проживають поні, єноти, олені, павичі, яких можна погодувати і сфотографувати. Приїздіть на ферму відпочити в автентичних будиночках або наметі, спробувати апітерапію, поласувати найсмачнішою полуницею та іншими сезонними ягодами.

Заміський комплекс відпочинку «Бреч»

«Бреч» входить у ТОП-10 європейських заводчиків ганноверської породи коней. На його території на понад 50 га поєднується природа й архітектура з різних куточків світу: Америки, Китаю, Європи тощо. Обирайте один із котеджів готельного комплексу, насолоджуйтеся чудовою природою і величезним набором послуг. Крім якісного розміщення та харчування, «Бреч» пропонує відпочинок у басейні, саунах, не один десяток процедур у SPA-центрі та велику кількість видів активного відпочинку, зокрема: кінні прогулянки, оренду квадроциклів і велосипедів, боулінг, більярд, настільний теніс та ін.

Заміський спа-готель «ШишкіNN»

По-своєму унікальна природа, яка оточує готель, запам’ятається назавжди. Це багатовіковий сосновий бір із лікувальним повітрям, чиста вода, безкраї поля. Комплекс також пропонує широкий спектр СПА-послуг, лазню, сауну, активний відпочинок територією готелю — екскурсії на велосипедах та квадроциклах. Також можна порибалити, адже на території є власний ставок, де розводять рибу. До того ж поруч протікає річка Снов. У комплексі пропонують різноманітні розваги для дітей та багато іншого. Усе це поєднується із комфортними умовами проживання та смачною кухнею.

Для незабутнього відпочинку серед природи вже відкриті низка садиб зеленого туризму, наприклад, «Андріївські озера», «Отрохи», база відпочинку «Прохорів хутір» та інші. Уже зараз на Лівобережжі Десни можна поїздити Варвинщиною та Прилуччиною в пошуках Сластіонівської архітектури й мальовничих пейзажів.

Чернігівщина туристична запрошує, тож чому ми маємо відмовлятися?

Джерело: discover.ua
Фото: Роман Наумов

Ще статті по темі

Back to top button