Суспільство

Рідкісна ікона з подвійним зображенням Ісуса знаходиться в музейних колекціях Чернігова

Ікона унікальна за технікою виготовлення.

Вона має не гладеньку, а ребристу поверхню. Завдяки цьому на ній можна побачити два різних зображення: Ісуса Христа та Богоматері. Виготовлена ікона, вірогідно, у XIX ст. Походить – з Новгород-Сіверського району Чернігівської області. У грудні 1984 року її подарував заповіднику чернігівський колекціонер В.Г. Попов. Після реставрації вона знаходиться в експозиції виставки «Народна ікона» в Колегіумі.

Стоячи перед іконою зліва, ми побачимо на гранях ребристої поверхні композицію – «Несення хреста». Ісус Христос зображений в багряниці, з терновим вінцем на голові, на тлі краєвиду – на верхівці гори Голгофи, у променях згасаючого сонця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвійна ікона та хитрощі реставраторів: столітні речі, які «повернулися з небуття» (Відео)

Інший сюжет можна побачити на гранях ребристої поверхні ікони, звернених на правий бік. Це поясне зображення Богоматері (без немовляти ) в овалі, на темному тлі. Вбрана Марія в стилі європейських Мадонн у світлу туніку з накинутим на плечі зеленкувато-блакитним плащем, голова покрита білим платом. Навколо голови Богоматері – висвітлення фону, що має позначати німб. Обома руками вона, немовби, прикриває лезо меча, який згори пронизує їй груди. Меч, що вражає Марію в серце – це символічне зображення болю і печалі, що передрік їй Симеон Богоприїмець в Єрусалимському храмі, приймаючи з її рук Богонемовля і провидячи його смерть в майбутньому як спокуту за гріхи всього людства.

У західноєвропейському мистецтві теж були поширені подібні зображення Марії з мечем у грудях. Це – «Матір Скорботна» (Mater Dolorosa) та «Самотність» (La Soledad). Проте в даній іконі образ Марії відтворює суто слов’янський тип, і, скоріше, український – м’які риси повновидого обличчя, округлі брови, лагідний, задумливий погляд. Подібна чернігівській ікона, нібито, є лише в Німеччині (датована поч. ХVІІ ст.). На ній з різних сторін можна побачити Ісуса та Марію Магдалену.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button