Суспільство (відео)

Подвійна ікона та хитрощі реставраторів: столітні речі, які «повернулися з небуття» (Відео)

Унікальні ікони, які по 45 років пролежали у музейних фондах, отримали друге дихання завдяки чернігівським реставраторам. Одна з них – це полотно ХХ століття із зображенням Преображення Господнього. Проте, знявши поверхневий шар забруднення, фахівці побачили, що на одному полотні зображено одразу дві ікони.

«Було зроблено рентген. І було видно, що є під верхнім є ще один фарбовий шар. Більш ранній, авторський. І почали робить отакі невеличкі зонди в різних місцях, побачили, що там є фарбовий шар. І вже тут на цій іконі два зображення – одне ХХ ст і одне ХІХ сторіччя. Під низом авторський шар – це Господь Вседержитель», — розповідає Олександр Ткач, реставратор станкового та монументального живопису.

Олександр Ткач каже, що такі випадки йому трапляються достатньо часто, тому реставратори намагаються зберегти обидва шари таким чином, щоб їх можна було побачити та дослідити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинка встановила рекорд України “Найменша виткана ікона”

«Можливо, просто не було основи, не було дошки… чи це треба було виготовляти десь. Пішли шляхом найменшого спротиву», — говорить Олександр Ткач, реставратор станкового і монументального живопису.

Загалом робота реставраторів досить шкідлива. Їм часто доводиться працювати з токсичними речовинами, що потрапляють у кров. Не меншу шкоду несуть у собі й грибки на старовинних речах.

«Ці ікони потрапляли до нас із закритих храмів, в аварійному стані. І реставратори відновлюють майже безнадійні ікони, надзвичайно зруйновані. І я ще раз повторююсь – це дуже велика робота. Робота з матеріалами, які шкідливі для здоров’я», — зауважує Ольга Травкіна, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Катерининській церкві Чернігова буде ікона на честь героїв

Доводиться реставраторам працювати і з археологічними предметами, знайденими під час розкопок. Часто вони перебувають у жахливому стані, тому і на їх відновлення іноді витрачають по кілька місяців. Фахівці кажуть, що головне – не допустити помилок під час реставрації.

«Бо зберігались вони в агресивному середовищі. Тому працювати з ними дуже важко. Зараз представлені експонати зі Спаського собору, з музичної школи, з вулиці Кирпоноса – це матеріал 98-го року», — говорить Павло Солобай, реставратор чорного та кольорового металів.

22 ікони та близько сотні археологічних предметів побуту, реставрованих чернігівськими фахівцями, всі охочі можуть побачити на виставці «Повернуті з небуття», відкриття якої приурочене Дню пам’яток історії та архітектури. Експозиція діятиме місяць, вона розташована в приміщенні Колегіуму на Валу.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button