Суспільство

Ринок нерухомості в Чернігові: приголомшливе падіння цін і «ножиці війни»

Через війну з України вимушені були виїхати понад 6 мільйонів людей. До того ж багато хто втратив свої будинки, адже деякі міста окупанти знищили вщент, а інші – неабияк постраждали від ракетних ударів. Звісно, все це вплинуло на ринок нерухомості.

В Чернігові ситуація із ринком нерухомості має свої особливості. Утім, експерти як і всюди в державі прогнозують тотальне здешевлення цін не нерухомість. Основна причина – звичайно ж, війна. Адже ніхто не хоче ризикувати. Купівля квартир у країні, де триває війна, доволі ризикована справа. Неабияк постраждають у фінансовому плані забудовники.

«Забудовники зараз перебувають у величезних «цінових ножицях» між серйозним подорожчанням будівельних матеріалів і необхідністю знижувати ціни на нерухомість. Збільшувати ціну забудовники не зможуть, тільки знижувати. Це призведе до величезної кількості точкових дефолтів деяких забудовників. Тому є певні ризики того, що цю нерухомість недобудують», – розповідає фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Особлива ситуація із ринком нерухомості в прикордонних регіонах. Ціни на житло тут зазнають серйозних змін. Наприклад Чернігівська та Сумська області знаходяться в безпосередній близькості до ворожої країни. Купувати житло тут небагато бажаючих. Окрема ситуація із помешканнями тих, хто виїхав за кордон і вже не бажає повертатися. Чернігівський ріелтор Олександр (прізвище просив не вказувати з етичних міркувань) зазначає, що нині його ріелторська фірма має в обласному центрі вже більше 20 таких пропозицій. Люди намагаються продати квартири, але поки безуспішно.

«Це непростий процес з кількох причин. Головна причина війна. Власники житла готові йти на серйозні уступки. Готові давати знижку – 10-15 тисяч доларів. Але навіть це не допомагає. І далі ціни все рівно будуть падати. Всі розуміють, що з легкістю продати як раніше житло вже не вийде. Один чоловік, який з родиною виїхав за кордон, взагалі просить продати за будь-яку ціну його квартиру. Але вона знаходиться в будинку, що постраждав від обстрілів. І район розташування з огляду на те, де були бойові дії під Черніговом, тепер не привабливий. Хоч сама квартира ціла. Але ніхто навіть не цікавиться цим об’єктом нерухомості. Окрема проблема – це процес перереєстрації. Люди, які фізично знаходяться не в Україні, в період воєнного стану не можуть продати квартиру за довіреністю», — зазначає Олександр.

Засвідчувати укладення договорів купівлі-продажу можуть лише нотаріуси, які є в переліку Міністерства юстиції України. Тобто фактично лише ті нотаріуси, які включені до переліку Мін’юсту, отримали доступ до реєстрів та можуть засвідчувати відповідні договори купівлі-продажу нерухомості.

 «Зараз одна порада: не поспішати з покупкою. Поки не зрозуміло, коли закінчаться військові дії та стане можливим капітальне будівництво у повному обсязі. Ймовірно, не всі будівельні компанії залишаться на ринку: хтось збанкрутує через слабкі фінансові резерви для закінчення будівництва, через відтік кваліфікованих кадрів чи інші причини залишить ринок. Тому ризики від купівлі житла збільшуються», — розповів експерт з консалтингу та нерухомості Костянтин Олійник.

Проте, якщо є велике бажання це зробити, громадянам України варто звернути увагу на деякі важливі нюанси. За словами адвоката Олександра Таламанчука, якщо купувати нерухомість на первинному ринку, то необхідно знайти сайт забудовника, або сайти присвячені новобудовам і житлу, та подивитися: які з об’єктів цей забудовник будує ще, або вже побудував, чи дотримується терміни здачі в експлуатацію об’єктів будівництва, яку інформацію розміщує на своєму сайті, з якими проблемами стикаються власники нерухомості, коли отримують нерухомість у володіння тощо.

Якщо цікавить квартира на вторинному ринку, то, за словами експерта, варто переконатися, що продавець дійсно є власником квартири. Він повинен надати правовстановлюючий документ, який це підтверджує.

«Просіть оригінал, навіть нотаріальна копія може виявитися не надійною. В якості такого документа може бути: договір купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтво про право на спадщину, рішення суду. Більш того, право власності повинно бути зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Даний реєстр доступний на сайті Мін’юсту і при наявності електронного цифрового підпису можна отримати інформацію. Реєстр існує з 2013 року», — додав Таламанчук.

За словами експертів, в прикордонних областях попит на купівлю житла буде незначним. Тому в цих містах очікується зниження вартості нерухомості в порівнянні з довоєнним періодом.

«В залежності від сегмента ринку таке зниження може досягати 30 і більше відсотків», — розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта.

За словами фахівців на ринку нерухомості, зараз дійсно не найкращий час, щоб здійснювати купівлю квартир або будинків. Знову ж таки, якщо є бажання та життєва необхідність, експерти ринку нерухомості радять бути вкрай уважними і обов’язково консультуватися із спеціалістами.

Ще статті по темі

Back to top button