Суспільство

«Ритуальний клінінг»: у Чернігові пропонують послуги з догляду та прибирання могил

Понад два роки в Україні триває повномасштабне вторгнення. За цей час чимало українців покинули рідні домівки і зараз задля власної безпеки вибирають залишатися за межами рідної країни. В Україні вони залишають найрідніше – домівку та місця, що зберігають пам’ять про їхню родину. В умовах війни дедалі частіше буває так, що за місцем, де навіки спочили найрідніші люди, через обставини доглядати нікому.

Зважаючи на це, деякі жителі Чернігова пропонують свої послуги – так званий ритуальний клінінг. Рекламують свої послуги через соціальні мережі.

Послуги з прибирання могил на кладовищі «Яцево», старому кладовищі біля «Хіміків», а також на інших, за домовленістю, пропонує жителька Чернігова у своєму оголошенні у Фейсбуці.

Ми зателефонували жінці та поцікавилися подробицями цієї доволі специфічної справи.

Серед наданих послуг: покіс трави, висадка квітів, миття пам’ятника, фарбування хреста й огорожі, покладання квітів та вінка, запалення лампадки. Також можливий догляд за могилою на постійній основі. Загалом же Ольга анонсує, що можливо втілити будь-яке ваше побажання стосовно облаштування могили, за попередньо обговорену додаткову оплату.

«У середньому прибирання на могилі коштує в районі 300 гривень. Це звичайні роботи: покосити та винести траву, прибрати біля пам’ятника, помити його. Вартість варіюється залежно від захаращеності. Загалом ціна узгоджується з клієнтом і тоді вже я починаю роботу», зазначає жінка.

Із розмови стало відомо, що вона не є працівником спеціальних ритуальних установ або ж комунальних підприємств міста. Основна мотивація її роботи – бажання допомогти людям, які цього потребують і хочуть зберегти пам’ять про найрідніших.

«Я не розглядаю замовника як просто клієнта. З кожним поспілкуюсь, вислухаю і зроблю все від мене залежне, щоб ви почувалися краще та знали, що за могилкою близької вам людини буде належний догляд», – зазначає у своєму оголошенні жінка.

Термін виконання таких робіт – 3-4 дні, залежно від погодних умов. А після завершення клієнтам надають фотозвіт виконаної роботи в зручних для них месенджерах.

Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button