Суспільство

Рівень електромагнітного забруднення у Чернігові значно виріс

За останні десятиріччя в зв’язку з діяльністю людини виник новий, потужний та водночас неблагополучний для всього живого фактор — електромагнітне забруднення навколишнього середовища. Уже сьогодні електромагнітне забруднення навколишнього середовища — є найбільш масштабним видом забруднення, яке викликає все більшу занепокоєність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У період карантину в Чернігові знизився рівень забруднення повітря

Цілеспрямоване використання електромагнітної енергії в різноманітних сферах діяльності людини призвело до того, що електромагнітні поля є одним із найпоширеніших факторів забруднення навколишнього середовища. В останні роки до головних джерел електромагнітного випромінювання приєдналась велика кількість радіостанцій стільникового зв’язку. Кількість цих джерел з кожним роком збільшується з великою швидкістю, і безумовно, це впливає на санітарно-гігієнічний стан електромагнітної обстановки населених місць, в тому числі і нашого м. Чернігова, отже, і на стан електромагнітного забруднення навколишнього середовища. Масштаби та рівень електромагнітного забруднення в зв’язку із зростаючим насиченням радіотехнічних об’єктів при одночасному недостатньо серйозному відношенню до електромагнітної безпеки робить цю проблему надзвичайно актуальною. Більшість населення фактично живе в складному електромагнітному полі, інтенсивність якого в сотні разів перевищує рівень природного магнітного поля і різко відрізняється за своїми характеристиками від полів природного походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині зменшилося забруднення екології

Серед головних джерел електромагнітного випромінювання в м. Чернігові, що впливає на населення, радіостанції стільникового зв’язку домінують.

В результаті порівняльного аналізу досліджень за 2017, 2018 та 2019 роки в м. Чернігові встановлено, значне зростання рівня електромагнітного забруднення.

5cf0e035919a

Зміни в санітарно-гігієнічному стані навколишнього середовища і пов’язане з цим ослаблення захисних сил людини робить населення особливо чутливим до дії електромагнітного забруднення. Це знаходить відображення і в поширенні метеопатій, коливань самопочуття, активності настрою людини. Серед наслідків впливу електромагнітного забруднення на здоров’я людини — це ушкодження основних функцій організму, в тому числі ушкодження нервової системи, серцево-судинної системи, розвиток психічних розладів.

В перспективі спостерігається збільшення електромагнітного навантаження в м. Чернігові.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України»

Ще статті по темі

Back to top button