Суспільство

Рівень води у річках Чернігівщини значно збільшився

Початок 2022 року виявився доволі сприятливим для покращення водогосподарської обстановки на річках Чернігівщини. Метеорологічна обстановка в січні характеризувалася достатньою кількістю опадів у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу, що у свою чергу посприяло підйому рівнів води в більшості річок області.

Про це повідомляє Деснянське басейнове управління водних ресурсів.

За даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, на р. Десна в м. Чернігів рівень води протягом місяця збільшився на 56 см, подібна ситуація зафіксована й у пункті спостереження в м. Новгород-Сіверський – підняття рівня на 26 см. На середніх річках відбувалися коливання рівнів води – на р. Сейм біля с. Мутин фіксувалося зниження на 20 см, у свою чергу, на р. Снов у м. Сновськ збільшення на 6 см, на р. Удай в м. Прилуки – на 4 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині зафіксували спалах епідемії грипу

Аналізуючи водогосподарську обстановку січня поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року, можна констатувати, що водність на всіх водних об’єктах значно краща. Наприклад, рівні води на р. Десна по всіх гідрологічних постах перевищують минулорічні на 30-50 см. На середніх річках Удай, Снов, Остер ситуація також покращилася, порівняно з маловодними попередніми роками (для порівняння: середньомісячні витрати води на р. Снов у 2021 році становили 15,7 м3/сек, а в поточному році – 48,6 м3/сек).

Наразі ж на водоймах Чернігівської області спостерігається повний льодостав і сніговий покрив висотою 5-10 см. До речі, торік льодові явища проявлялися доволі слабо, а в 2020 році взагалі були відсутні.

За умови і надалі сприятливих гідрометеорологічних умов у басейні річки Десни водність річок у 2022 році значно покращилася, порівняно з показниками останніх п’яти років, але ще не досягла показників 2018 року, коли фіксувалося відчутне водопілля.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button