Суспільство

Рослини-почекуни: аварійні дерева не витримують чиновницької бюрократії (Фото)

Зарослі деревами прибудинкові території нікому доглядати. Дерева понахиляли свої гілки. Аварійні тополі стоять мало не в кожному дворі. Та чомусь комунальники не поспішають їх прибирати.

На останній нараді з комунальниками міський голова Владислав Атрошенко зробив зауваження та попросив пояснити йому, хто ж все-таки повинен доглядати за деревами на прибудинковій території: «Ось, наприклад, у дворі по вулиці Пирогова висить гілляка, – повідомив мер. – Хто там відповідає за це? Я думаю, ви й зараз поїдете, вона там ще буде». Вулиця Пирогова – це територія КП «Новозаводське».

А в цьому районі найбільше аварійних дерев, як і старих будівель, – нарікають комунальники. Та спиляти їх не так просто, повідомив головний комунальник міста Ярослав Куц: «За дерева на прибудинковій території відповідають працівники ЖРЕДів, – розповів керівник управління ЖКГ міської ради. – Дозвіл на спилювання нам надає КП «Зеленбуд».

Після висновку їхніх спеціалістів ми можемо прибрати аварійне дерево.

Керівник КП Роман Старіков пояснює, що інвентаризації аварійних дерев у місті не проводили. Нарікає, що ця послуга надто дорого коштуватиме міському бюджету, адже в Чернігові понад сто гектарів зелених насаджень: «Паркові дерева та кущі перебувають на балансі нашого підприємства. А от за ті рослини, що ростуть у дворах багатоповерхівок, повинні відповідати обслуговуючі організації. Минулого року ми привели до ладу понад півтори тисячі дерев та більше двох сотень кущів. Це на нашій території. Однак до нас із заявками часто звертаються працівники ЖРЕДів. Тоді разом із інспектором Державної екологічної інспекції ми виїжджаємо на місце, проводимо обстеження та складаємо відповідний акт. Потім ці документи передають на розгляд депутатської комісії, а потім ще й на сесію виносять».

Після такої довгої подорожі аварійне дерево можуть спиляти. Та здебільшого трапляється, що старі дерева не витримують довгих бюрократичних поневірянь і просто падають. Часто на припарковані під будинками автомобілі і, не дай Боже, на людей.

На вулиці Толстого ще неаварійну черемху спиляли комунальники. Місцеві бачили, що до дерева приїжджала спецтехніка. Місце обгородили попереджувальною стрічкою, проводили якісь роботи. А потім спиляли дерево та залишили купи сміття. Мабуть, цю роботу здійснювали без відповідних актів і дозволів. Тепер місцевим мешканцям доведеться пройти всі бюрократичні кола, щоб обпиляні гілки вивезли на смітник.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button