Суспільство

Розбився термометр: алгоритм дій та важливі правила безпеки від екологів

Зазвичай ртутний термометр містить приблизно 2 г ртуті, і якщо його розбити, концентрація отруйних парів в квартирі в 100-200 разів перевищить гранично допустиму концентрацію.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Чернігівській області.  

Що ж робити, якщо ртутний термометр розбивається у будинку або офісі, адже це може створити потенційно небезпечну ситуацію для людей та тварин. Ртуть є токсичною речовиною, яка може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, якщо з нею не поводитися належним чином.

Розглянемо кроки, які слід вжити якщо він розбився, а також заходи безпеки та ефективні методи очищення забрудненої поверхні.

Евакуюйте з приміщення людей: негайно попросіть усіх покинути приміщення, щоб уникнути вдихання парів ртуті.

Провітріть приміщення: відкрийте вікна для максимальної вентиляції, щоб розсіяти пари ртуті.

Захистіть себе: одягайте рукавички  та уникайте прямого контакту з розлитою ртуттю. Уникайте використання пилососа або щіток, оскільки це може розпилити ртуть у повітрі.

Зберіть ртуть: збір ртуті краще починати з найбільших крапель, щоб вони не розбилися на дрібніші крапельки. Обережно зіштовхніть краплі ртуті між собою аркушем паперу або картону, а потім за допомогою піпетки, клейкої стрічки або шматка липкого паперу зберіть краплі. Помістіть зібрану ртуть у герметичний контейнер, наприклад, скляну банку з кришкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині згорів автомобіль

Приберіть територію: зібравши ртуть, протріть уражену поверхню вологою ганчіркою. Використовуйте спеціальні засоби для очищення поверхонь, що містять сульфід натрію або аналогічні реагенти для зв’язування ртуті. При забрудненні килима ртуттю, його слід обережно згорнути від периферії до центру та помістити в цілий целофановий пакет, нажаль його потрібно буде викинути, оскільки повністю очистити від ртуті неможливо.

Утилізуйте відходи:  ні в якому разі не можна викидати ртуть на смітник  , у сміттєпровід або унітаз – це призведе до нових забруднень. Зверніться до місцевої служби утилізації відходів для отримання інструкцій про те, як правильно утилізувати ртуть та забруднені матеріали. Ці кроки важливі для безпечного та ефективного управління ситуацією після розбиття ртутного термометра. Обережність необхідна під час роботи з розбитим термометром, особливо якщо він із ртуттю. Виконайте відповідні заходи для безпечного очищення розливу, а також розгляньте перехід на електронні термометри замість ртутних, щоб знизити ризик впливу токсичних речовин.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button