Суспільство

Рятувальники закликають сіверян бути обережними під час перебування у лісі

Тепла й сонячна погода «запрошує» до лісу шанувальників «тихого полювання». Однак, якщо не дотримуватись елементарних заходів безпеки, подорож може закінчитися неприємними враженнями. Упродовж жовтня-листопада у лісових масивах Чернігівщини під час збирання грибів заблукало 10 осіб.

Для їх пошуку були задіяні рятувальники, правоохоронці, прикордонники, лісокористувачі та місцеве населення, техніка й пошукові собаки. На щастя, у всіх зазначених випадках грибників було знайдено і лікарська допомога їм не знадобилася.

Тож рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій закликають громадян дотримуватись наступних правил: бажано не ходити в ліс на одинці. Повідомте про те, куди збираєтесь близьким чи знайомим або залиште записку з повідомленням (дата, час відбуття, кількість людей, що йдуть разом з вами, напрямок подорожі і приблизний час повернення).

Перед походом до лісу прогляньте карту або план місцевості та запам’ятайте орієнтири.

Підберіть зручний одяг та взуття, вони повинні підходити для місцевості та погодних умов. Запам’ятайте, погодні умови можуть змінитися дуже швидко. Вдягніться самі та вдягніть дітей у яскравий кольоровий одяг — він більш помітний у разі їх розшуку.

Переконайтеся, що все ваше спорядження — у робочому стані. В поході бажано мати із собою GPS або хоча б телефон з ним. Проте, це допоможе, лише якщо телефон буде працювати (повністю зарядіть перед виходом) і буде мережа. Бажано мати при собі компас, ліхтарик, сірники, питну воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині розшукали зниклу 81-річну збирачку грибів

Поведінка у лісі.

Домовтеся між собою про сигнали, щоб не загубити одне одного у лісі (свистом або голосом).
Запам’ятовуйте орієнтири під час руху у лісі, лишайте мітки. Без зорових орієнтирів людина в лісі починає кружляти.

Обходьте болотисту місцевість.

Уникайте диких тварин. Тварини нападають на людину, якщо вони поранені, перелякані несподіванкою або захищають своє потомство.

Пам’ятайте, збирати можна тільки ті гриби та ягоди, які ви добре знаєте. Щоб уникнути отруєння ними, ніколи не куштуйте сирих грибів; ніколи не збирайте гриби та ягоди поблизу транспортних магістралей, навіть їстівні гриби в тих місцях — отруйні.

Якщо Ви заблукали у лісі.

Зберігайте спокій та уникайте паніки.

Негайно зупиніться. Пригадайте останню прикмету на знайомій частині шляху і постарайтеся подумки простежити до неї дорогу.

Пригадайте знайомі орієнтири — дерева, кущі, завали. Шукайте будь-яку дорогу, адже всі дороги і стежини ведуть до людей. Просіки у великих лісових масивах завжди зорієнтовані у напрямку північ — південь або схід — захід.

Прислухайтеся до різних звуків. Якщо село чи траса близько, то мають бути звуки тварин, людей, автомобілів.

Якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево — погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися.
Правильно користуйтесь вогнем. Він є одним з основних засобів виживання в лісі. За допомогою вогню ви можете зберегти тепло, висушити одяг і подавати сигнали. Завжди тримайте сірники у водонепроникному пакеті.

Уникайте переохолодження. Воно трапляється, коли людина не звертає уваги на холод та не має відповідного одягу і захисту.

Бережіть та економно використовуйте воду. Вона важливіша для вашого виживання, а ніж їжа.
Виконання цих правил допоможе вам уникнути неприємних ситуацій під час мандрівки в ліс.

Ще статті по темі

Back to top button