Суспільство

С. Охонько: Перший крок до «Безпечного міста» зробить громада, а не мерія

*Імідж

Ще два роки тому, за ініціативи команди депутата обласної ради Сергія Охонька була розроблена Стратегія розвитку Ніжина. Профільними спеціалістами її було визнано однією з найкращих в Україні. Саме завдяки цьому компанія «Huawei» звернула увагу на Ніжин та запропонувала співпрацю.

І вже в грудні місяці 2017 року Ніжинською міськрадою був підписаний меморандум про співпрацю міста Ніжина з компанією «Huawei» задля участі у пілотному проекті “Безпечне місто”. Після чого було проведено декілька зустрічей, в ході яких обговорювався процес втілення цього надважливого для безпеки ніжинської громади проекту.

43513204

Наразі криміногенна ситуація в місті критична: крадіжки, вандалізм та пограбування є щоденним явищем. По місту встановлено два десятки камер, які передають зображення на контрольний пункт поліції та міськвиконкому. От тільки тримати пильну увагу на цих камерах цілодобово працівникам служб важко, адже чи можна щохвилинно аналізувати ситуацію в місті, охоплюючи всі зміни і деталі подій?

Натомість система «Huawei» здатна це робити. За людей цю роботу виконував би комп’ютер, який за допомогою камер вміє аналітично аналізувати ситуацію на вулицях, контролювати переміщення предметів для яких це не властиво, індифікувати обличчя злочинців, які вже є в розшуку і сигналізувати про скоєння злочину моментально. Звісно, це зробило б роботу поліції більш ефективною і подарувало б спокій і безпеку громадянам.

Та десятки зустрічей, годинні обговорення, вималювані перспективи міста з цим проектом і можливість для Ніжина стати першим «Безпечним містом» в Україні» не змусили міську владу та депутатів проголосувати за виділення коштів на купівлю відеокамер. До цих пір на втілення цього проекту так і не було виділено коштів з міського бюджету, не зважаючи на те, що профільна депутатська комісія з бюджетних питань погодила проект.

Але система «Безпечне місто» все ж таки запрацює. Поштовх цьому дав Сергій Охонько, і у мережі Фейсбук виступив з ініціативою фінансування першого етапу проекту не за бюджетні кошти, а за приватний рахунок. Він запропонував всім бажаючим долучитись до цього процесу: закупити камери та систему, і в подальшому передати їх на баланс міста та поліції, аби запрацювала система “Безпечне місто».

FB_IMG_1557920890019

За детальною інформацію ми звернулись до Сергія Охонька. Він, у свою чергу, зазначив:

 «Я зрозумів, що з реалізацією цікавих проектів для міста у ніжинської влади виникають труднощі, які пов’язанні, скоріш за все, з незацікавленістю. Це показали ситуації з багатьма проектами серед яких і «Безпечне місто». Якщо не підштовхувати процеси їх реалізації, вони уповільнюються, а потім про них і зовсім забувають. Система відеоспостереження є профілактикою криміналу та злочинності, а безпека – один з головних критеріїв інвестиційної привабливості Ніжина та покращення в ньому життя громади, Розуміючи це, я вирішив виступити ініціатором фінансування даного проекту, і якщо не з’являться бажаючі долучитись, то перший етап, на реалізацію якого потрібно близько 200 000 грн., профінансую за власний рахунок. Маю надію об’єднати в цьому напрямку навколо себе таких же зацікавлених і небайдужих до міста людей. Можливо приєднаються обласні депутати, і з власних депутатських фондів направлять кошти на цей проект. Адже безпека і комфортне життя в Ніжині в наших з вами руках».

Відповідальний крок роблять представники ніжинської громади, беручи відповідальність за такі важливі для міста проекти. Хочеться побажати їм успіхів.

Ще статті по темі

Back to top button