Суспільство

СБУ попереджає громадян України щодо небезпеки під час поїздок до РФ

Співробітники Служби безпеки України продовжують фіксувати зростання зацікавленості російських спецслужб громадянами України, які відвідують РФ.

Особливо підсилилась активність спецслужб країни-агресора після запровадження на території Чернігівської та інших прикордонних областей нашої країни воєнного стану. Проводяться тотальні опитування наших співвітчизників для збору інформації щодо ситуації в регіоні, відомостей про дислокацію та переміщення підрозділів Збройних Сил України, персональні дані українських військових, правоохоронців та представників органів влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воєнний стан в діях: в Чернігівській ОДА обговорили оборонні моменти

Найчастіше під посиленою увагою іноземних спецслужб опиняються українці, які виїжджають до РФ на заробітки та у приватних справах. Шляхом шантажу та створення штучних компрометуючих ситуацій представники ФСБ намагаються залучити українців до негласної співпраці, примушують збирати та передавати інформацію на шкоду національним інтересам України.

Управління СБ України в Чернігівській області звертається до громадян, які перетинають кордон з Російською Федерацією і нагадує щодо необхідності бути пильними та не піддаватися на провокації зі сторони іноземних спецслужб. 

Нагадуємо, що під час перебування за кордоном громадяни України залишаються під правовим захистом своєї держави. У разі затримання, негуманного поводження, фізичного та психологічного тиску з боку правоохоронних органів РФ, спонукання до негласного співробітництва з іноземними спецслужбами українським громадянам рекомендується невідкладно звертатися на гарячі лінії консульських установ та СБУ.

Пам’ятайте, що згідно зі статтею 111 Кримінального кодексу України громадяни, які не вчинили жодних дій на виконання злочинного завдання іноземної спецслужби та заявили про свій зв’язок з нею, звільняються від кримінальної відповідальності.

Шановні громадяни, будьте пильними. У разі планування поїздок до РФ оцініть усі ризики і загрози та ретельно зважте потребу в таких мандрівках.
Номер телефону «гарячої» лінії Управління СБ України в Чернігівській області – (0462) 676-208.

Прес-група Управління СБ України
в Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button