Суспільство

Секрети омолодження, або Як правильно поводитися в лазні

Людська природа так влаштована, що влітку шукаємо прохолоду, а взимку тепло. Наразі до зими ще далеченько, але за вікном поступово холоднішає. Тож дедалі частіше багатьом людям хочеться поніжитися в тепленькому місці.

У період міжсезоння та взимку особливої популярності набувають бані та сауни. До того ж, багато хто їх зараз будує тільки для себе та своєї компанії. Мовляв, сам господар, тож підкидай дрівця, парся досхочу і мерщій з головою в холодну воду.

Ось тільки в цій справі не все так просто, як здається на перший погляд. Бо дилетантство може вилізти боком.

Та спершу про позитив. Адже недарма в народі століттями живе приказка: «Лазня парить – здоров’я дарить».

Користь бані

Прогрівання сприятливо та позитивно впливає на функціональний стан усіх органів і систем організму, сприяє поліпшенню обміну речовин, розвитку захисних і компенсаторних механізмів. Лазня та сауна позитивно позначаються на серцево-судинній, дихальній, теплорегулюючій і ендокринній системах, відновлюють нервову систему, повертають бадьорість, допомагають реабілітувати сили після фізичних і розумових навантажень. А ще є твердження, що люди, які ходять до лазні, порівняно з однолітками, мають молодший вигляд.

Проте медики стверджують, що такий ефект буде тільки в тому разі, якщо людина не має протипоказань. А їх чималенько.

Протипоказання:

У жодному разі не можна ходити до лазні у такому стані:

гостра стадія будь-якої хвороби;

загострення хронічних запальних захворювань;

стенокардія і запальні захворювання серця (ендокардит, міокардит, перикардит);

гіпертонічна хвороба;

серцева недостатність, тахікардія;

запальні та інфекційні процеси на шкірі;

травми головного мозку середнього та важкого ступеня;

епілепсія;

вагітність або менструації;

анемія;

схильність до кровотеч і тромбозів;

діабет;

виражений атеросклероз судин.

Онкологічним хворим у будь-якій стадії захворювання та хворим на активну форму туберкульозу лазня також категорично протипоказана.

Якщо, на щастя, зі здоров’ям у вас усе гаразд, це не означає, що в лазні можна поводитися, як заманеться.

Що необхідно взяти з собою у сауну чи лазню?

Збираючись до лазні (сауни), не забудьте взяти з собою рушник або простирадло, на них ви зможете безпечно сидіти та лежати на гарячих лавках, гумові капці та банну шапочку для захисту голови і волосся або хоча б махровий рушник, який зможете пов’язати на голову. І, звісно ж, не забудьте приготувати віник – найважливіший елемент паріння в російській лазні.

Лазнева шапочка оберігає голову від перегріву й теплового удару. Особливо актуальна спеціальна шапочка для тих, у кого слабкі судини і хто легко отримує влітку сонячні та теплові удари. Їм без головного убору не варто заходити до парної навіть ненадовго. Не можна заходити до сауни або лазні  з мокрою головою, бо це також впливає на судини голови.

Заходячи до парної, варто зняти ювелірні прикраси та металеві шпильки для волосся. Під впливом високої температури (зокрема якщо йдеться про сауну), всі металеві предмети зазвичай нагріваються. Але якщо нагрівання ланцюжка чи обручок, швидше за все, одразу стане відчутним і навряд чи доведете справу до опіку, то розпечені металеві шпильки можуть спалити волосся зовсім непомітно, особливо якщо є звичка сидіти в парній довго.

Як правильно паритися?

Отже, лазня розпечена, ви в повному «обмундируванні», здавалося б – заходь і насолоджуйся. Але це ще не все. Лазня може бути дуже корисною, проте існує також певна небезпека, що підстерігає необережних парильників. Тому, перш ніж довірити своє тіло розпеченій парній, необхідно спершу поцікавитись, як зробити це правильно, з найбільшою користю для організму.

Перш ніж зайти до сауни або лазні, необхідно прийняти теплий душ. Але не застосовувати мило! Воно змиває жирову плівку з тіла, що ускладнює потовиділення.

Не слід переїдати перед візитом до лазні або сауни. У цьому випадку процедури можуть виявитися просто шкідливими. Але й на голодний шлунок іти не треба. Можна випити потогінний чай, легко перекусити – овочі, фрукти, можна кашу.

Увійшовши до парної, не слід поспішати залазити на верхню полицю. Треба пам’ятати, що вище – то жаркіше, а шкіра, дихальна і серцево-судинна системи ще не підготовлені до високої температури. Сперш краще полежати на нижній, згодом на середній полиці, а потім можна спробувати на верхню. Не варто стояти в лазні чи сидіти. Річ у тім, що температура підлоги зазвичай на 30-40°С нижча, ніж під стелею. І якщо сидіти, а не лежати, та ще й досить тривалий час, то різниця температур на рівні ніг і голови може виявитися критичною. Тому краще лягти і повністю розслабитися.

У парній необхідно орієнтуватися на свої відчуття: щойно з’явилося відчуття дискомфорту, краще одразу припинити процедуру.

У середньому тривалість сеансу може становити 5-15 хвилин, залежно від віку, самопочуття людини і температурних умов у лазні. Вийшовши з парної, слід змити піт під прохолодним душем і лише після цього на 5-20 секунд можна зануритися в холодний басейн або ополонку. Між заходами обов’язково відпочиньте 10-15 хвилин. Новачку рекомендується заходити до парної один раз і полежати внизу (в зоні комфорту) не довше 4-5 хв. У середньому вся лазнева процедура не повинна тривати більше 2-3 годин, а в лазні можна знаходитися загалом не довше 35-40 хв., незалежно від кількості заходів.

Дуже корисним у лазні буде сеанс масажу, що допоможе поліпшити кровообіг. Крім того, похльоскування віником – це теж своєрідний масаж.

У лазні людина виділяє значно більше вологи, ніж зазвичай із потом і диханням. Отже, і пити треба більше. Дуже корисно поповнювати запаси вологи одразу після парної.

Рекомендується пити гарячий трав’яний чай із додаванням меду, журавлини, калини, смородини та інших ягід. Прекрасним потогінним засобом є липовий чай, який також зміцнює серце й органи дихання. Очищає та вітамінізує організм чай шипшини і ромашки. Оновлює сили чай із материнки, звіробою та шипшини. Пити чай треба невеликими ковтками з перервами. Чаю можна випивати до 1 літра.

Спиртне в лазні категорично протипоказане, краще замінити його на чай, звичайну воду або фруктовий сік.

Одягатися слід тільки після того, як тіло остаточно обсохло, на це може знадобитися 15-20 хвилин, звичайного витирання рушником недостатньо. Адже здатність активно потіти зберігається протягом деякого часу і після того, як тіло вимите та ретельно витерте. Річ у тім, що пори закриваються не одразу, необхідно дати їм можливість працювати в неквапливому режимі, не виходячи на чисте повітря.

Не рекомендується відвідувати парну дітям до чотирьох років. Їхня серцево-судинна та дихальна системи ще незрілі і не здатні переносити такі навантаження.

Отже:

Якщо після прочитання статті виникають сумніви щодо користі та шкоди сауни для конкретної людини, тоді необхідно звернутися до лікаря по кваліфіковану консультацію. А якщо протипоказань немає, сміливо йти в сауну.

Ще статті по темі

Back to top button