Суспільство

Сексуальний скандал у ЗСУ: чи дійде заява чернігівської військовослужбовиці до суду

На початку січня Чернігівщину сколихнула звістка про те, що відбувається у військовому комісаріаті. Підполковниця Ольга Деркач публічно розповіла про домагання свого керівника, військового комісара. У відповідь вона отримала судовий позов про захист честі та гідності.

43-річна військовослужбовиця Ольга Деркач у Збройних силах усе життя. Після школи вступила до військового інституту при університеті Шевченка. Начальницею відділу фінансового забезпечення в Чернігівському обласному територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки (колишньому військкоматі. – Ред.) працює 12 років.

Полковник Олександр Криворучко — її керівник з 2015-го.

Жінка розповіла, що від початку призначення нового військового комісара помічала до себе додаткову увагу. Вона намагалася поговорити з ним про неприпустимість таких відносин, але результату не було.

За словами Ольги, Криворучко дозволяв собі чіпати її за груди, геніталії, ляскати по сідницях, цілувати й обіймати привселюдно. Коли військовослужбовиця давала відкоша, командир тиснув на неї психологічно. Постійно робив зауваження, мовляв, вона «не фахівець» і «не справляється зі своєю роботою». До того ж, на Ольгу склали негативну характеристику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагічна ДТП на Чернігівщині (Фотофакт)

Таке ставлення керівника позначалося на самопочутті Ольги. Зрештою в жовтні минулого року потрапила до реанімації військового госпіталю. У медзакладі з’ясувалося, що вона не єдина військовослужбовця, яка через надмірну увагу Криворучка потрапляла на лікування.

Також Ольга показала журналістам повідомлення про злочин від 2019-го. Його написав офіцер, який тоді служив у Чернігові. Він помічав, як одна з військовослужбовиць виходила в істериці з кабінету Криворучка. Пізніше вона розповіла офіцеру, що полковник змушував її зайнятися оральним сексом і погрожував фізичною розправою.

Зрештою військовослужбовиця перевелася в інше місце, а Криворучко продовжив працювати на своїй посаді.

Ольга зважилася розповісти про все, що відбувається публічно. За її словами, після цього деякі жінки розповідали свої особисті історії про домагання. А деякі телефонували й дякували їй.

Заяву Деркач зареєстрували за 154-ю статтею. 1 січня справу внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак призначив провести службову перевірку. Анонімне опитування частково підтвердило факти домагань.

«До нас щодня звертаються і нинішні, і колишні колеги Криворучка. Усі вони хочуть давати свідчення», – розповідає адвокатка Ольги, Тетяна Веремей.

«Ми, правозахисники, зафіксували, що Криворучко не лише домагався, а й вступав у сексуальний контакт із жінками. Тобто були факти зґвалтувань. Ми говорили з потерпілими, вони бояться за кар’єру, за ситуацію в сім’ях, на них чинять тиск. Ми будемо вимагати змінити статтю на важчу», – розповідає Ольга Решетилова, координаторка «Медійної ініціативи за права людини».

Після перевірки Криворучко звільнився за власним бажанням через закінчення контракту. А також подав на Ольгу позов до суду про захист честі та гідності. Щоправда, 17 лютого, в день, коли мали слухати цю справу, на суд не прийшов.

Ольга – не єдина жінка, що зважилася публічно говорити про свою біду. Щоправда, жодна із відомих історій військовослужбовиць, які потерпали від своїх керівників, не доведена ще до логічного завершення. Покарання за вчинене ще ніхто не поніс.

Ольга Деркач налаштована на боротьбу і не збирається звільнятися зі Збройних сил.

Джерело: hromadske

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button