Суспільство

Села Козелецької громади – знову з питною водою

У двох селах Козелецької громади – Булахові та Бобруйках – вдалося частково вирішити проблему відсутності питної води. Допоміг людям народний депутат України Борис Приходько, обраний до Верховної Ради від Козелеччини. Цю гарну новину нардеп оприлюднив у своїх соцмережах. Він розповів, що знайшов можливість допомогти з будівництвом свердловин, і вже днями в обох селах люди почали набирати з них питну воду.

«Півтора місяці тому в Булахові мого 210-го округу* обговорював із людьми проблему відсутності питної води в селі, а сьогодні заїхав, щоб спробувати на смак водичку з нової свердловини. Вода дуже смачна, м’яка. Для мене важливо, що, попри все, нам вдалося реалізувати цей проєкт. Допоміг, бо розумію, що це вкрай потрібно людям», – поділився народний депутат.

У Булахові свердловину побудували в центрі села біля Пункту здоров’я, щоб медустанова також могла повноцінно працювати. Так на спільному з нардепом зібранні вирішили люди. У Бобруйках селяни також вибрали місце для свердловини в центрі села, щоб доступ до питної води мали всі охочі. На місці біля води збудували альтанки, встановили лавки. Обидва проєкти, за словами старости Бобруйок Оксани Мотовиловець, вдалося реалізувати в найкоротші терміни.

«Десь наприкінці липня ми зустрічалися з Борисом Вікторовичем, запросили його на збори та довго обговорювали проблему, а вже 1 вересня в селі з’явилась вода. Люди радіють, ходять по воду, п’ють і не бояться шкоди. Для наших сіл питання води було критичним. Колодязя в селі, де можна було б набрати води, ще треба пошукати, а ті свердловини на 36 метрів, які самі собі били люди, мають воду технічну. Свердловина, з якою допоміг депутат, до ста метрів. Вода чудова», – радіє Оксана Мотовиловець. 

«Ми дуже вдячні Борису Приходьку за свердловину. Раніше з дівчатами возили воду з дому в баклажках, щоб забезпечити наш Пункт здоровʼя, бо поблизу ні колодязя, ні колонки. Тепер і люди йдуть по воду, машинами приїжджають. Свердловина хоч і розташована на території Пункту здоровʼя, але ж територія не замикається, тому всі, кому потрібна вода, приходять. Величезне спасибі», – повідомила Валентина Шкот, завідувачка Булахівського Пунту здоровʼя.

До слова, в Чернігівській області хоч і наявні найбільші запаси поверхневих і підземних вод в Україні, однак нині через низку факторів спостерігається значне пониження рівня ґрунтових вод. Це у свою чергу призвело до зменшення рівня води в колодязях і свердловинах, а також погіршення її якості. Згідно з даними обласної Програми «Питна вода Чернігівської області на 2022–2026 роки», нині є нагальна потреба в додатковому забезпеченні споживачів питною водою в майже 500 населених пунктах області з населенням понад 200 тисяч мешканців. При цьому першочергового вирішення питання наразі потребують 95 сільських і селищних населених пунктів області.

За словами народного депутата України Бориса Приходька, підтвердження цієї статистики він спостерігає і під час роботи у своєму 210-му окрузі. За його словами, значна частина звернень від людей з округу стосується саме питань з питною водою.

*210-й округ – територія м. Прилуки, а також колишніх Прилуцького, Бобровицького і Козелецького районів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button